GREEN

Što kažete na to da najljepše europske gradove proputujete - vlakom?

Održiva avantura koja se ne propušta!

Energetska i ekološka kriza polako, ali sigurno mijenjaju naše navike putovanja. Kao odgovor na zahtjeve za održivijim putovanjem Europom se posljednjih godina šire noćne željezničke rute. Najnovija ruta koja će povezivati dvije europske prijestolnice-London i Berlin dostupna je od svibnja 2023. Ako još ne znate što su to “uspavani” vlakovi, sve detalje otkrijte u nastavku članka.

Kompanija European Sleeper 23. svibnja pokreće novu noćnu željezničku. Ovaj vlak će putnicima omogućiti da se u popodnevnim satima ukrcaju na Eurostar u Londonu, uz jedno presjedanje u Bruxellesu koje ostavlja dovoljno vremena za kratko belgijsko iskustvo, a već sljedećeg jutra probude u Berlinu. Prednost noćnih vožnji vlakom je ušteda vremena, odmor koji vam je potreban ako se odlučite na proputovanje kroz nekoliko država i naravno minimiziranje štetnog utjecaja na okoliš.

Osim ove rute noćne vožnje dostupne su i na relacijama Bruxelles-Prag-Graz i Hamburg-Stockholm, što je definitivno pokazatelj da se putnici sve više osviješteni o utjecaju prometa na okoliš, posebno korištenja avio prijevoza na svojim putovanjima. Najveća prepreka još većem broju noćnih vlakova je nedostatak spavaćih kabina, ali to je segment na kojem su pokretači ovakvih inicijativa odlučni poraditi, kako za Guardian kaže osnivač European Sleepera- Chris Engelsman.

Karte za ovo europsko željezničko iskustvo bit će dostupne od 20. veljače 2023. na službenoj stranici, a planirane vožnje moći će se kupiti po cijenama od 49 € za sjedao, 79 € za sjedalo koje se pretvara u krevet i 109 € za krevet u posebnom odjeljku za spavanje. Tvrtka European Sleeper planira i nove linije prema Barceloni i Stockholm. Dakle, prilikom planiranja sljedećeg putovanja ne zaboravite provjeriti održivije opcije koje vam prijevoz vlakom nudi.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash
Objavljeno: 10.01.2023. u 16:06
Tagovi: putovanja, eko

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p