GREEN

PETA nudi nagradu od milijun dolara pojedincu koji pronađe alternativu ovčjoj vuni!

Vegan Wool Challenge by PETA
Najpoznatija svjetska organizacija za prava životinja PETA ovoga tjedna je pokrenula natječaj za nagradu naziva Vegan Wool Challenge, i to u iznosu od nevjerojatnih milijun dolara, a sve kako bi pronašla pojedinca, grupu ili tvrtku koja će stvoriti materijal od veganske vune te koji će "vizualno, teksturalno i funkcionalno biti sličan ili bolji od tog vrlo traženog, bezvremenskog materijala.

Pobjednička vuna mora biti biomaterijal, odnosno materijal koji je biorazgradiv ili se može reciklirati, a koji ima tradicionalne prednosti vune (održavanje tjelesne temperature, odbijanje vlage…) Između ostalih pravila za prijavu na ovaj jedinstveni izazov, PETA zahtijeva od sudionika da prikažu i komercijalnu održivost inovativnog materijala s kojim se prijavljuju. Ovom inicijativom PETA nastavlja ciljati na industriju vune, ističući kako se nedužne ovce tretiraju kao strojevi za proizvodnju, a kako čitava industrija uz to proizvodi i ogromne količine metana, koji naposljetku erodira tlo i truje naše podzemne vode. 
 
Kada je riječ o životinjama, ovce su odmah iza krava u proizvodnji stakleničkog plina metana. Ogromna stada ovaca koja se uzgajaju u industriji vune proizvode ogromne količine gnojiva, zagađujući vodu, zemlju i zrak. Prekomjeran uzgoj ovaca automatski ima jako štetne učinke na okolne ekosustave, a istraživanja su dokazala da ovčji "dip", otrovna kemikalija koja se koristi za oslobađanje ovaca od vanjskih parazita, truje vodene tokove i ubija naš prijeko potreban vodeni svijet”, ističe PETA.

 
Natječaj za izum “veganske vune” stigao je upravo u trenutku kada inovacije u kategoriji kože napreduju brže no ikada; na tržištu je tako sve više proizvoda koji su nastali od reciklirane kože kaktusa, mahuna ili pak ananasa. U međuvremenu, na tržištu se pojavila i veganska svila, a po svemu sudeći, ovo je samo početak ka održivijoj proizvodnji koja polako postaje nužda u mnogim industrijama, pa tako i u modnom svijetu! Sve detalje o prijavama za Vegan Wool challenge potražite ovdje!
Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 19.11.2022. u 12:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p