GREEN

Pogledajte novo ruho užeg centra Zagreba: Nema više auta, a asfalt je postao pravo umjetničko djelo

Za građane je pripremljen kulturno-umjetnički program 

Svjetski poznati street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović oslikao je novu pješačku zonu u centru Zagreba. Tako je križanje Preradovićeve, Tesline i Masarykove dobilo potpuno novo ruho. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, domaćima i turistima posebno se sviđa ovo umjetničko djelo na asfaltu.

Podsjetimo, povodom Europskog tjedna mobilnosti, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je u subotu novu pješačku zonu u centru Zagreba, na dijelu Masarykove ulice – od Gundulićeve do Tesline te na dijelu Preradovićeve – od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve.

“Već treći puta širimo pješačku zonu u centru grada Zagreba, što smo obećali i to jasno piše u našem izbornom programu”, kazao je tom prilikom Tomašević i podsjetio da su ranije pješačku zonu proširili u Maloj Martićevoj i Staroj Vlaškoj. Istaknuo je i da je proširenje pješačkih zona trend svugdje u Europi te da se Zagreb tako usklađuje s tim trendovima.Za građane je pripremljen kulturno-umjetnički program koji će trajati sve do 22. rujna, kada s Danom bez automobila, završava Europski tjedan mobilnosti. Na sam Dan bez automobila, svi će u Zagrebu potpuno besplatno moći koristiti javni gradski prijevoz.

Inače, Europski tjedan mobilnosti održava se diljem Europe, u više od 2000 gradova. U Hrvatskoj u toj aktivnosti sudjeluje oko 11 gradova, a želi se poticati održivu urbanu mobilnost – što više biciklističkog prometa, pješačenja i javnog prijevoza kako bi se što manje koristili automobili i osobna vozila u gradskom prometu.

Foto: Grad Zagreb, Instagram/Lunar
Objavljeno: 18.09.2023. u 10:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p