GREEN

Posjet ovom utočištu za medvjede udaljenom samo sat vremena vožnje od Zagreba odlična je ideja za vikend izlet u prirodu!

Mjesto koje će oduševiti ljubitelje aktivnih izleta!
Jeste li znali da se u Hrvatskoj nalazi pravi mali raj za ljubitelje prirode i obožavatelje veličanstvenih životinja koji mahom obitavaju u čarobnom Gorskom kotaru - medvjeda? Ako ste oduvijek željeli saznati više o životu medvjeda i pobliže se upoznati sa ovim životinjicama o kojima najčešće slušamo samo loše strane, tada je Kuterevo mjesto koje se mora pronaći na vašoj wish listi!

Naime, u spomenutom mjestu Kuterevo u Ličko - senjskoj županiji osnovano je Velebitsko utočište za mlade medvjede gdje svoj dom pronalaze medvjedići koji su prerano odvojeni od svojih majki te bi u prirodi teško preživjeli. Smješteno u uskoj velebitskoj uvali, ovo utočište za mlade medvjede na specifičan način pruža zaštitu medvjeđeg staništa, promicanjem održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Upravo zato, obvezni dio programa je i edukacija posjetitelja, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i veličanstvenim medvjedima. Utočište za mlade medvjede moguće je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a s obzirom na to da su medvjedi tijekom zime u dubokom snu, izbjegavamo ih uznemiravati te su posjete u zimskim mjesecima isključene.

Ako se odlučite u jesenskom periodu zaputiti u Kuterevo, imajte na umu da se po dolasku morate javiti u Volontersku postaju, a sve kako bi vas netko od volontera dočekao, uputio, proveo i informirao. Iako je utočište za posjetitelje otvoreno baš cijelog dana, svakako preporučujemo da svoje jesenske posjete obavite tijekom ranog jutra kada su i medvjedi najrazigraniji! Više o ovom mjestu saznajte ovdje.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 01.11.2022. u 09:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p