GREEN

Potez o kojem se priča: vlasnik poznatog brenda odrekao se profita u svrhu borbe protiv klimatskih promjena

Primjer koji vraća nadu u bolje sutra!

Moda i održivost posljednjih godina su dva pojma koja se neprestanu isprepliću. Naime, tekstilna industrija nažalost drži poprilično visoko mjesto na listi najvećih zagađivača okoliša, a činjenica da fast fashion živi svoj ‘prime time’, neminovno mora potaknuti određene promjene. Upitni načini proizvodnje, nehumani uvjeti rada i još mnogo, mnogo stavki, ipak nekako uspjevaju proći ispod rada prosječnom kupcu, ali svijest se ipak budi, a sve zahvaljujući brendovima s nešto drugačijom filozofijom poslovanja koji su primjer u koji se valja ugledati!

Za poznati sportski brend Patagonia sigurno ste čuli, kao i za viziju i misiju iza koje stoji. Naime, ovaj brend sportske odjeće na sve moguće načine posluje maksimalno održivo, radi na osvješćivanju kupaca i uvodi razne zanimljive opcije kako bi se smanjila potreba sumanute kupnje odjevnih predmeta. No, ovih dana oduševila nas je vijest da Yvon Chouinard, milijarder i osnivač brenda, poklanja tvrtku zakladi koja će profit iskoristiti u svrhu borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja okoliša. Novi slogan brenda glasi ‘Zemlja je sada naš jedini dioničar’, a ova filozofija popraćena je i konkretnim postupcima je odustajanje od vlasništva dokazuje da vizija ovog brenda nije zasnova na green trendu koji je sveprisutniji, već je riječ o brendu koji živi svoju misiju. Zasad je plan donirati vrtoglavih 100 milijuna eura godišnje kako bi se pomoglo planeti i njezinim resursima koje svakodnevno poprilično sebično koristimo pritom ne razmišljajući o posljedicama.

Yvon Chouinard vlasništvo je prenio na Patagonia Purpose Trust i Holdfast Collective, a s hvalevrijednim zajedničkim ciljem, ne sumnjamo da će ovaj potez donijeti još benefita i Patagoniju pozicionirati kao nit vodilju drugim modnim brendovima. Patagonia čvrsto vjeruje u ekološku osviještenost, a nešto veće cijene odjevnih predmeta opravdava činjenicom kako je riječ o odjeći koju nosimo dugi niz godina, recikliramo i ‘vrtimo u krug’ te ne podliježemo kratkotrajnim trendovima, a samim time pomažemo svijetu oko sebe!

Foto: Instagram
Objavljeno: 16.09.2022. u 11:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p