GREEN

Pronašli smo prekrasne biljke koje ne traže puno pažnje i uspijevanju baš svima!

Biljke za sve botaničare - amatere!

Biljke su u prostorijama našeg doma dobrodošle u svako godišnje doba, a sada kada nam stiže proljeće još smo više željni uljepšati životni prostor zelenilom. Međutim, poneki od nas koliko god se trudili, ne možemo održati biljku na životu. Ili je zaboravimo zalijevati, ili je ‘sprži’ Sunce ili uvene u mraku. Ipak, to nije znak da ne bismo trebali uživati u ljepoti biljaka, već samo trebamo izabrati one koje su prave za nas!

Biljke osim što uljepšavaju dnevne boravke i spavaće sobe, ujedno su i važan element našeg doma jer proizvode kisik što daje svježinu prostoriji, a povoljno utječe i na nas same. Također, neke biljke imaju mogućnost uklanjanja štetnih toksina iz zraka pa tko ih onda ne bi volio? Za sve one koji nemaju botaničarske vještine, srećom postoje biljke koje su poprilično izdržljive, a uljepšavaju dom. Upravo zato, u nastavku smo izdvojili 5 prekrasnih kućnih biljaka koje će uz vrlo malo truda podići vaš životni prostor!

Švicarska sirana (Monstera Deliciosa)

Ova biljka omiljena je među obožavateljima biljaka zbog svojih prepoznatljivih rascjepa i rezova na tamno-zelenim, sjajnim listovima. Nije zahtjevna za održavanje jer uspijeva u vlažnim i suhim uvjetima. Švicarsku siranu je najbolje smjestiti na mjesto gdje Sunce ne udara izravno u nju. Što se tiče zalijevanja, ova je biljka vrlo zahvalna. Potrebno ju je zalijevati jednom tjedno, a rjeđe tijekom jeseni i zime.

Zlatni puzavac

Ova ukrasna i vrlo atraktivna penjačica iznimno je jednostavna za uzgajanje. Njezini listovi su srcolikog oblika mramornog dezena, a u zatvorenom prostoru može narasti i do 30 centimetara predstavljajući prekrasan ukras. Zlatni puzavac odlično uspijeva unutar doma tijekom cijele godine, a poznata je po tome što uklanja štetne toksine u zraku prostorije. Ova biljka je vrlo prilagodljiva pa je možete posaditi u većinu dobro dreniranih zemlji za lončarice. Ne voli puno zalijevanja i lakše će podnijeti sušu nego višak vode pa čak možete pustiti lišće da malo uvene i nakon toga je zaliti.

Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria)

Sabljica je jedna od najizdržljivijih biljaka jer može podnijeti većinu uvjeta pa je ujedno i jedna od najlakših za održavanje. Ima uspravno lišće koje čak izgleda umjetno, a može narasti vrlo visoko što ovu biljku čini savršenom za popunjavanje kutova u vašem domu. Zalijeva se jednom tjedno, a može izdržati bez zalijevanja i duže od toga ako slučajno zaboravite. Također, još jedna od mnogih prednosti sabljice je ta što doprinosi pročišćavanju zraka.

Filodendron

Filodendroni se također svrstavaju među najlakšim biljkama za održavanje. Možete odabrati penjačice koje sadite u viseće teglice ili uspravne filodendrone za dekoraciju na prozorima, regalima i stolovima. Ovim biljkama ne treba mnogo, jako se dobro snalaze i prilagođavaju prostoru. Potrebno ih je zalijevati jednom tjedno, a najbolje rastu na neizravnom sunčevom svjetlu.

Molitvena Biljka (Maranta Leuconeura)

Ova zanimljiva biljka se lako može prepoznati po prugastom lišću čija je donja strana ružičaste, ljubičaste ili crvene boje. Svoje ime je dobila zbog toga što se po noći listovi zatvaraju poput zaklopljenih ruku tijekom molitve. To znači da se listovi pokreću tijekom dana što je poprilično zabavno! Molitvena biljka voli svijetle prostorije i vlažno tlo, ali ne treba ju se previše zalijevati. S obzirom na to da ova biljka voli vlažno okruženje, ako je zrak suh možete postaviti posudu s vodom u blizini biljke kako bi isparavanje povećalo vlažnost zraka.

Foto: Instagram
Objavljeno: 10.02.2022. u 14:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p