GREEN

Pronašli smo savršenu kućicu u skandinavskom stilu u Gorskom kotaru

Oaza mira daleko od gradske vreve

Oduvijek je, kaže, voljela odlaske u prirodu, a zimske i ljetne praznike redovito bi s obitelji provodila u Gorskom kotaru. Odluka da se onamo preseli zajedno sa suprugom i kćeri, stoga, bila je potpuno prirodan izbor.

Kako je Marta ispričala voditelju Danielu Lacku u novom dokumentarnom serijalu Zov divljine na HTV-u, poziv planina bio je jači od gradske vreve i buke riječkih ulica. Iako su u početku planirali napraviti vikendicu, vrlo brzo se taj projekt pretvorio u izgradnju održive obiteljske kuće skandinavskog stila.‘Samo trebaš krenuti’

U drvenoj niskoenergetskoj kući ova obitelj tako živi od 2016. godine. Martin suprug, Amir Hadžibeganović inače je diplomirani kineziolog. Godinama je radio kao trener u NK Rijeka, no od tada se okrenuo prirodi pa sada s fotoaparatom, iza objektiva, prati divlje životinje.

Marta je u međuvremenu otvorila obrt, a danas održava brojne radionice ljekovitog bilja, kao i posebno osmišljene programe za predškolski i školski uzrast usklađene sa školskim kurikulumom. “Samo trebaš krenuti, eksperimentiraš iz dana u dan i svaki dan odlučuješ da je ovdje super biti“, kazala je Marta.“Osim podrumskog dijela, kuća je u potpunosti građena od drva, a prozori su troslojni, proizvedeni u Gorskom kotaru. U projektiranju nam je pomogao naš arhitekt iz Zagreba Veljko Armano Linta. Dodatni, konzolni dio je ono što ističe kuću i po čemu je prepoznatljiva, a i mi tamo najviše boravimo jer je tamo dnevni boravak s onim istim pogledom koji nas je osvojio. Osim toga, prozor gleda i na mali izvor vode ispod predivne tužne vrbe gdje nerijetko nailaze srne, vjeverice ili košute. To je naš jedini TV”, kazala je Marta.Ako ste propustili epizodu Zova divljine, možete ju pronaći na platformi HRTi i saznati kako izgleda njihov “prirodni televizor”, kako uspijevaju zagrijati kuću sa šest metara drva po sezoni grijanja te kako izgledaju radionice Marte Blažević o ljekovitom bilju koje oduševljavaju djecu, ali i odrasle.

Zov divljine

Pojedince koji žive od prirode i u skladu s njom pronašla je ekipa produkcijske kuće Blenda, uokvirivši njihove živote u dokumentarnom serijalu, simboličnog naziva, Zov divljine. Kroz šest epizoda upoznat će nas s onima koji su samovoljno odabrali život u prirodi, od prirode i u skladu s prirodom.Autor, režiser i montažer novog serijala je Siniša Hajduk, scenarij potpisuje Mirela Sakoman, veliki je posao napravila istraživačica Vida Ungar, montažerke su Urša Vlahušić i Elena Radošević, snimatelji su Goran Razić, Filip Kos, Marjan Živić i Ivan Cvirn, direktor fotografije Dario Hacek dok uredničku palicu od strane HRT-a drži Tanja Kanceljak.

Foto: Screenshot, Zov divljine/Facebook
Objavljeno: 26.11.2023. u 11:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p