GREEN

Prva žičara uskoro bi mogla biti postavljena u Parku prirode Velebit!

Nova atrakcija za posjetitelje najvećeg parka prirode u Hrvatskoj!

Prostor Parka prirode Velebit najveće je zaštićeno područje u Hrvatskoj gdje se između ostalog nalaze više kategorije zaštićenih područja poput NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit. Prirodnim ljepotama Velebita tu nije kraj, lokacije na kojima se definitivno vrijedi zaustaviti su Cerovačke špilje, Zavratnica, Velnačka glavica i Štirovača. Čini se da bi na području Parka mogla osvanuti još jedna nova atrakcija koja će u potpunosti oduševiti sve posjetitelje.

Zadarska županija mogla bi dobiti svoju prvu žičaru, i to uz novouređeni Centar 'Cerovačke špilje'. Centar izvrsnosti koji je započeo s radom prošle godine kroz razne projekt nastoji oplemeniti i podignuti vrijednost cijelog područja Cerovačkih špilja. Novim prostornim planom je rezerviran koridor od Centra za prihvat i informiranje posjetitelja, gdje bi bila donja stanica, nakon čega bi trasa vodila preko željezničkog tunela Litica. Gornja stanica žičare bila bi s istočne strane ulaza u Gornju Cerovačku špilju. Dakle, žičara bi spajala dvije točke čije je razlika u nadmorskoj visini stotinjak metara, odnosno od Centra izvrsnosti na 553 m/nmv do Gornje spilje koja se nalazi na visini od 671 m/nmv. Točan položaj trase i kapacitet žičare, definiranje širine zaštitnog koridora, te uređenje donje i gornje stanice žičare odredit će se budućim projektom, prenosi zadarski portal 057.

Nova atrakcija bit će izvedene u skladu s prirodom

Iako ovakva vrsta intervencije u prirodni okoliš može izazvati zabrinutost za biljni i životinjski svijet, panoramska žičara 'Cerovačke špilje' izvest će se tako da se ptice i šišmiši zaštite od kolizije, a trasa žičare bi se postavila na dovoljno visoko kako ne bi ugrožavala i uništila šumsku vegetaciju koja se nalazi ispod nje. Još uvijek nije poznat točan datum realizacije ovog projekta, ali se nadamo se da ćemo uskoro moći uživati u veličanstvenoj vožnji iznad Velebita.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash
Objavljeno: 19.04.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p