GREEN

S ovog vidikovca na Murteru će vam Kornati, ali i Velebit, biti na dlanu. No mjesto ima i jednu podzemnu tajnu

Jedno od omiljenih mjesta za gledanje zalaska sunca

Otok Murter jedan je od najnižih hrvatskih otoka. Njegov najviši vrh zove se Raduč, a njegova visina iznosi tek 125 metara. Za usporedbu, najniži otok na našoj obali, Krapanj, nadmorske je visine tek 1,45 metara, dok je najviša Vidova gora na Braču sa 778 metara. Raduč je tako puno bliži Krapnju, što ga čini idealnim za posjetu čak i za one koji nisu nužno u vrhunskoj kondiciji.

Do vidikovca vodi održavani makadam. Jednom kad se popnete gore, imat ćete kornatski arhipelag na dlanu, a s njega ćete vidjeti i okolna murterska sela te uvale i plaže fascinantne ljepote, ali čak i Velebit. Ako ponesete dalekozor, nećete požaliti, jer ćete dobiti sasvim novi pogled na dobro poznate lokacije. Preporuka je penjati se na Raduč nešto prije zalaska sunca – boje i prizori koje ćete vidjeti nešto su što se ne zaboravlja cijeloga života.


Prije nekoliko godina je na ovome brdu postavljen i ‘photo spot’ s natpisom ‘Murter – Kornati’, koji je poseban po tome što ga, da bi nanizana slova bila posložena kako treba, morate gledati iz određenog kuta. Ovo je mjesto, dakle, sjajna Instagram kulisa. No, ono nikako nije samo to.

Dapače, ovo brdo ima jako zanimljivu povijest, a na njemu je moguće prošetati ostacima nekadašnjeg vojnog kompleksa. Taj je kompleks većinski podzeman, a sastojao se od zgrade zapovjedništva, izvidničkog tornja, ruševina nekoliko manjih zgrada (časnički dom, kuhinja i skladište, oružarnica, kasarna i sanitarni čvorovi) i sustava tunela s tri ulaza. Upravo su tuneli, dugi 310 metara, najzanimljiviji posjetiteljima, a i danas su prohodni. Kompleks je izgrađen 30-ih godina 20. stoljeća u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.


Infrastruktura koja je ostala iz vremena u kojima je brdo služilo kao važna obrambena točka još je uvijek neobnovljena, no pretpostavlja se da će ovo mjesto kroz naredne godine još više zaživjeti te da će dobiti dodatne sadržaje i novu namjenu.
Foto: Instagram
Objavljeno: 20.08.2023. u 19:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p