GREEN

Shein ponovno u središtu skandala - otkrivene su informacije koje će vas zabrinuti!

Greenpeace pronašao opasne kemikalije u svim Shienovim proizvodima

Kineska online trgovina brze mode-Shein ne prestaje biti u središtu skandala zbog svojeg načina poslovanja. Mogu se „pohvaliti“ nehumanim radnim uvjetima, problematičnim odabirom materijala i procesa proizvodnje, hiperprodukcijom trendova… Sve navedeno su razlozi zbog kojih je Shein zaslužio titulu glavnog antagonista u globalnoj borbi za zaštitu okoliša i održiviji pristup u modnoj industriji.

Prošloga tjedna Greenpeace Njemačka objavio je istraživanje kojim su testirali štetne tvari u Sheinovim proizvodima. Dakle, organizacija je prikupila 47 komada odjeće i obuće poznate trgovine te ih podvrgla kemijskoj analizi od strane od nepristranog laboratorija Bremen Environmental Institute. Testovi su pokazali da svi artikli sadrže barem jednu štetnu kemikaliju, a njih 15% koncentracijom opasnih kemikalija krše regulatorna ograničenja EU-a. Među opasnim kemikalijama pronađeni su ftalati koji su kancerogeni te mogu izazvati hormonalni disbalans, kao i formaldehidi čija prekomjerna koncentracija može izazvati alergijske reakcije i respiratorne poteškoće. Odjeća i obuća koja je podvrgnuta testiranje namijenjena je odraslima, ali i djeci.

Iako ovakvi podaci prvenstveno ukazuju na štetu nanesenu potrošačima, ono što uistinu zabrinjava je količina negativnog utjecaja koji Shein proizvede kroz svoj opskrbni lanac. Ako do krajnjeg potrošača stignu proizvodi s nedozvoljenim razinama štetnih kemikalija, pravo pitanje je u kakvim uvjetima se nalaze radnici u proizvodnji. Isto tako alarmantna je ugroženost okoliša u koji proizvođači materijala za Sheinove kolekcije ispuštaju štetne tvari tijekom procesa.

Čitavo izvješće o ovom istraživanju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Foto: Instagram
Objavljeno: 29.11.2022. u 16:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p