GREEN

Sit&Chat: saznali smo sve o novoj inicijativi u gradu koja nas uči kako živjeti održivije!

Intervju: Lori Brnčić

Kada je u pitanju održivost, modna industrija nažalost ne može se pohvaliti hvalevrijednim potezima, no to ne znači da svaki pojedinac sam za sebe ne može odlučiti bolje. Fast fashion je pojam s kojim ste se sigurno susreli, no jeste li znali da je zapravo potrebno tako malo kako biste donijeli nove, održivije odluke, a pritom izgradili još bolji modni stil?

Lori Brnčić vlasnica je Filteraja u kojem osim ukusne kave i sitnih zalogaja, možete uživati i u novom Sit&Chat konceptu u sklopu kojeg je prošlog petka održan "Fashion & style vs. Sustainability & thrifting, ili možemo imati sve?" panel, a kako bismo saznali nešto više o ovoj sjajnoj inicijativi i temi, u nastavku smo porazgovarali s Lori!

Upoznali smo te kao vlasnicu Filteraja, specialty coffee i refill shopa u Zagrebu koji se vodi zero waste i plant based načelima, no nedavno si pokrenula Sit&Chat, nešto posve novo i zanimljivo. Reci nam malo više o toj opciji, kako se je rodila ideja i što je nit vodilja cijele inicijative?

Sit&Chat je jedna od inicijativa koju smo planirali od samih početaka kada smo postavljali Filteraj jer nam se činilo kao jedan logični dio našeg koncepta. Primijetili smo da osobno najviše stvari naučimo od drugih i njihovih iskustva, životnih puteva i stvari koje oni primjećuju nego kada iste informacije tražimo online. Od silnih informacija dostupnih u današnje doba, ipak je najutjecajniji i najefikasniji dobar stari razgovor.S obzirom na to da je moda nešto što svakodnevno konzumiramo, a nažalost većina i dalje donosi nepromišljene ‘shopping’ odluke, kako primijeniti održiviji način kupnje i odnosa prema odjeći nešto je o čemu se mora pričati sve više. Panel/diskusija "Fashion & style vs. Sustainability & thrifting, ili možemo imati sve?" donijela nam je upravo to. Reci nam nešto više samom panelu?

Panel smo zamislili kao kick-off za Sit&Chat inicijativu, kako bi pokazali što sve može proizići kada se na razgovoru nađe puno raznolikih sudionika. Uz raznolike sudionike, temu smo namjerno postavili tako da izazovnu temu postavi u pozitivan kontekst i natjera nas da tijekom razgovora prodiskutiramo i o mogućim rješenjima, ne samo o tome što “ne valja”.

Po kojem principu si odabirala panelistice?

Gledali smo da imamo zastupljeno nekoliko domena iz modne industrije, tako da smo okupili se iz raznih dijelova – dizajnerica Tina Spahija, stilistica Marcela Vrček, Sonja Žigić, vlasnica vintage shopa M.O.T.H. Vintage, te freelance modna novinarka Nives Bošnjak. Na taj način smo dobili raznolike poglede na industriju, ali i savjete iz različitih perspektiva.Slobodna sam primijetiti da si se prilikom osmišljavanja ovog panela vodila time da publika što više sudjeluje u razgovoru, a pripremila si i zanimljive interaktivne forme. Kako je publika reagirala na ovaj vid pristupa, odnosno jesi li primijetila pozitivan impuls ka učenju i stjecanju nekih novih informacija koje su lako primjenjive u svakodnevnim navikama?

Apsolutno jesmo, te nam se upravo veliki dio diskusije usmjerio na primjenjive informacije. Našu diskusiju smo krenuli s definiranjem što smatramo “održivim”, a što marketinškim propagandama, gdje vidimo najveće probleme u industriji i koja su naša stajališta o tome. Tako se počelo s osvrtom na ljudski faktor u radu u modnoj industriji, recikliranim materijalima, i brzini izbacivanja modnih linija, ali smo brzo došli do konsenzusa da tvrtke nemaju puno ni poticaja izbacivati manje linija, stilova itd. ako mi kao konzumenti još uvijek generiramo prekomjernu potražnju. Tada smo prešli na dijeljenje iskustva kako stvoriti si nove navike, te kako su neki od nas napravili taj “switch”.

Iz toga su primjerice proizišli sljedeći savjeti:

'Ako želiš stvoriti dobar “ormar” koji će ti koristiti uvijek je dobro krenuti od par sigurnih komada poput dobrog denima, bijele/crne majice, itd, pa ti to možeš kombinirati koliko hoćeš, ali i onda tim komadima posvetiti više pažnje, primjerice naći koji kvalitetni komad u vintage shopu, a onda nadodati par trendi dodataka ako ti odgovaraju. Igranje detaljima je isto okej, ne mora se cijelu garderobu prilagođavati trendovima. Na taj način ćeš završiti s ormarom koji cijeniš i voliš nositi.' - objašanjava Marcela Vrček

'Bitno je da znaš kakav je tvoj stil, da si samosvjestan i da znaš što ti stoji. Ne bitno da li je to bijeli jeans, mini suknje, ili samo haljine, onda ideš i to kupuješ i tako si izgradiš svoj capsule ormar. Veliki osobni korak prema sustainabilityju je da znaš tko si.' - dodaje Sonja Žigić

'Održavati pravilno odjeću! Nije to neka velika filozofija, ali ako si malo nosio odjeću, ne moraš ju odmah bacati u pranje. Nemoj ju samo negdje baciti i zgužvati. Objesi ju na vješalicu, pusti ju da se “prolufta” i koristi još koji put. Cijeni sve na što si odvojio svoj novac i duže će ti trajati. Ne bitno koliko novaca, ako je to nešto u tvom stilu i u čemu uživaš, brini o tome. Ili primjerice da poslušamo one stare savjete od mama i nona, kada nešto ugledaš usput ili u window-shoppingu – nemoj kupovati impulzivno, prespavaj, i ako ti nakon dva-tri dana još uvijek na pameti, onda se vrati i kupi ako ti se toliko svidi.' - govori Tina Spahija

Kao netko tko vodi posao s održivom filozofijom poslovanja, što bi izdvojila kao glavni razlog zašto ljudi i dalje ‘bježe’ od odgovornijih odluka kada je u pitanju shopping ili bilo što drugo povezano s time?

Na samom panelu smo zaključili da često i nije da bježe, već su nam životi u tolikom tempu da smo kao u začaranom krugu trčanja i konzumiranja mora informacija. Da bi promjene i nove navike se “stvarno uhvatile” potrebno je i ponešto planiranja, odlučnosti i dosljednosti, što često od postojećih obaveza u životu putem se prekine ili smetne s uma. Najčešće nažalost odgovornije ili efikasnije odluke sprovedemo u djelo tek kada nas primjerice financije ili zdravlje primoraju na te odluke, ali kao što nam je Sonja spomenula, dovoljno je za početak da stvarno upoznaš sebe i kreneš konzumirati i kupovati samo stvari u kojima ćeš uživati.

U kojem smjeru će se nastaviti Sit&Chat format druženja, koji su ti planovi za budućnosti?

Sit&Chat će se nastaviti što u neformalnom vidu, što kroz organizirane tematske diskusije. Sit&Chat oznake će moći bilo tko zgrabiti s našeg šanka ukoliko želi dati do znanja drugima kod nas da se netko drugi može pridružiti na kavi za stolom uz razmjenu ideja, a s druge strane svako toliko ćemo ih smjestiti na naš community table u najavljena vremena i tada ćemo svi skupa chatati o najavljenoj temi. Teme će biti iz svih dijelova naših života, tako da i ako imate prijedloge za nove teme koje nam mogu unaprijediti živote kroz dijeljenje iskustava – slušamo!

Foto: Instagram, Privatni album
Objavljeno: 20.09.2022. u 10:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p