GREEN

Sjajne vijesti! Zagreb je odustao od vatrometa za Novu godinu! 

Slavlje bez pirotehnike - podržavamo! 

Nažalost, pirotehnika je dugi niz godina jedan od sinonima blagdanskog perioda, a posebice razdoblja pred Novu godinu. Iako je riječ o poprilično opasnom načinu zabave, to izgleda nije dovoljno dobar razlog da se prestane s korištenjem, a osim opasnosti, tu je i štetno djelovanje na prirodu, odnosno životinje, ali i ljude s određenim zdravstvenim tegobama. 

Promjene su teške i spore, ali dostižne. Prošle godine i službeno je zabranjena prodaja i upotreba pirotehničkih naprava u trgovinama, ali iste se i dalje mogu nabaviti online što nam potvrđuju odjeci petardi koji se posljednjih dana ne prestaju čuti. Nebrojeno puta čitamo naslove u medijima o tome kako je dijete izgubilo prste šake ili ima povrede lica te je trajni invalid, čitamo i o kućnim ljubimcima i ostataku životinjskog svijeta koji doživljavaju veliki stres itd. Ipak, unatoč svemu, Nova godina bez vatrometa kao da nije dovoljno dobra. Barem je tako bilo dosad jer dobre promjene stižu. Neki od najvećih hrvatskih gradova poput Rijeke, Splita, a prate ih Opatija, Rovinj, Labin, Samobor i dr. , rekli su ‘ne’ vatrometu. Sada se je popisu pridružio i - Zagreb!

Zagreb je doslovno u zadnji čas odustao od vatrometa iako je odustajanje bilo predviđeno tek za iduću godinu uz obrazloženje kako je za ovu već sve spremno. No, odluka je, kao što smo spomenuli, promijenjena i metropola će po prvi put nakon puno godina Novu dočekati u nešto mirnijem okruženju koje je povoljno baš za sve. 

‘Grad Zagreb uspio je pronaći način da se pridruži inicijativi niza gradova u Hrvatskoj, uključujući Rijeku, Osijek, Pulu, Zabok, Rovinj, Opatiju, Poreč, Čazmu, Samobor i Labin, te kao i oni odustane od vatrometa za doček Nove godine u organizaciji Grada. Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte, te bogati glazbeni program. Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je ugovorena tvrtka pokazala, te joj se na tome zahvaljujemo.’ - ističu iz Grada 

Foto: Unsplash
Objavljeno: 29.12.2022. u 13:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p