GREEN

Testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama uskoro će postati zabranjeno

Sve više država napokon zabranjuje nepotrebno mučenje životinja
Iako je Europska Unija zabranila testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama još davne 2009. godine, aktivisti za zaštitu okoliša opravdano su se ponadali kako će taj potez nadahnuti druge zemlje svijeta da slijede ovaj pozitivan primjer. Tako se testiranje kozmetike na životinjama već godinama postupno ukida diljem zemlje, a najnovija ukidanja u američkim državama predstavljaju izuzetno velik korak, a posebice kada uzmemo u obzir broj kozmetičkih tvrtki čiji proizvodi nastaju upravo u Americi.

Američke države koje su prve zabranile testiranje kozmetike su Virginia, California, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois i Maryland, a upravo se tom sve većem nizu pridružio New York, što za američke borce za prava životinja predstavlja veliki podvig. Naime, čim je odluka stupila na snagu, kozmetičke tvrtke su i same počele mijenjati svoje politike. Tako je već oko 375 tvrtki zauzelo stav protiv testiranja bilo koje kozmetike na životinjama. Iako je sasvim jasno kako ova odluka za mnoge tvrtke predstavlja sjajan marketing, aktivisti naglašavaju kako žele ostaviti naglasak na činjenici da, radilo se o marketingu ili ne, okrutnom testiranju na nedužnim životinjama napokon dolazi kraj. “Desetljećima su bespomoćne životinje bile podvrgnute okrutnim i bolnim pokusima samo radi stvaranja kozmetičkih proizvoda. Istodobno, metode istraživanja su se razvile, čineći testiranja posve nepotrebnim i skupim, a sve kako bi se tvrtkama pomoglo u stvaranju nove maskare ili šampona.”
 
I zaista, znanstvenici su jednoglasni u mišljenju da znanost više ne podupire ideju da se životinje moraju zlostavljati za stvaranje kozmetičkih proizvoda, a posebice danas kada imamo toliko drugih, možemo slobodno reći i točnijih, metoda uz koje imamo sve resurse ovoga svijeta kako bismo stvarali sjajne kozmetičke proizvode, bez nehumanog postupanja prema ikojem živom biću!
Foto: Instagram
Objavljeno: 05.01.2023. u 10:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p