GREEN

Trikovi uz koje će vaša odjeća uvijek izgledati kao nova!

Savjeti koji će vam dobro doći!
Jeste li znali da je prekomjerna proizvodnja u modnoj industriji jedan od najvećih izazova u borbi za stvaranje održivog sektora u svijetu? I zaista, u svijetu Instagram feedova i Tik Tok trendova, modne preferencije se mijenjaju doslovce u trenutku, a čak i uz najbolje modele predviđanja, promjenjive želje suvremene modne scene toliko su nepredvidive da se proizvodnja u modnom svijetu u posljednjih dvadeset godina utrostručila, baš kao i količina opasnog otpada za koji već i ptice na grani znaju da ostavlja stravične posljedice na našu Zemlju… 

Zakon ponude i potražnje potaknuo je brojne brendove da svojim kupcima ponude još više kolekcija, zbog čega modne kompanije umjesto nekadašnje dvije kolekcije godišnje, sada nude najmanje pet kolekcija, a obožavani high street brendovi i znatno više. Tako prosječna žena danas kupuje čak 60 posto odjeće više no što je to bio slučaj prije 20 godina, a s obzirom i na sve lošiju kvalitetu materijala koju mahom čine poliesterska vlakna, rok trajanja odjeće koju nosimo nikada nije bio kraći. I dok se sve više ljudi okreće zelenijem načinu života i prepoznaje važnost održivosti, modni svijet i dalje je jedan od najpopularnijih, a sve je jasnije da bez svjesnog, osobnog angažmana pojedinca, značajnijih promjena u modnom svijetu neće biti. Samim time, postavlja se sasvim logično pitanje: Što zaista možemo učiniti kako bi se uspješno priključili novom valu promjena koji je toliko potreban svjetskoj modnoj industriji?
 
Prije svega trebamo dobro promisliti o našim kupovnim navikama, potrebama i željama te nepotrebnu kupovinu svesti na minimum. Svakako savjetujemo da prilikom kupovine obratite pažnju na kvalitetu materijala te da umjesto nekolicine jeftinih, nekvalitetnih krpica, uložite u nekoliko kvalitetnijih, statement komada koje ćete s lakoćom kombinirati i s kojima ćete vrlo lako stvoriti i nekoliko outfita. A kako biste vaše omiljene komade nosili godinama, nužno je znati da svoju odjeću održavate, perete i njegujete na pravi način. Osnovno pravilo podrazumijeva da odjeću perete onda kada morate, na nižim temperaturama i pravim sredstvima, a uz jedinstvenu novu Violeta PROtect formulaciju i 2u1 tehnologiju koja je sastavni dio čak tri nova deterdženta, možete učinkovito prati vaše omiljene komade i pri nižim temperaturama od 20 °C, bez ikakve brige o neugodnim mirisima, neopranoj, pa čak i zgužvanoj odjeći! 


Isto tako, prije no što odustanete od vašeg omiljenog džempera na kojemu su se s vremenom počele pojavljivati dosadne mucice, razmislite o “popravku”, prilikom kojeg će vam najnoviji Violeta Protect & Repair deterdžent biti najbolji prijatelj! Naime, sam deterdžent sadrži Repair Serum - kombinaciju enzima čija je zadaća njegovati i obnoviti oštećena vlakna odjeće. Molekule enzima se potom vežu na oštećena celulozna vlakna odjeće ili „mucice“, zaglađujući ih, čime odjeća postaje nježna, glatka i jasnih boja. Većim brojem pranja smanjuje se broj „mucica“ naročito na pamučnim materijalima stoga svakako savjetujemo da, prije no što se odlučite riješiti još jednog odjevnog komada, pokušate vratiti život u vašu staru majicu i pripremite ju za mnoštvo novih odjevnih kombinacija u kojima ćete zasjati!

 
Jedan od najčešćih incidenata zbog kojeg toliko odjeće završi na otpadu svakako je nespretno rukovanje bojama prilikom pranja; Iako svi dobro znamo koliko je važno ne miješati boje kada se radi o pranju odjeće, vrlo često se u pranju zavuče koja “crvena” krpica zbog koje sva oprana roba poprimi prepoznatljivu, roskastu boju. Svi navedeni problemi upravo su postali prošlost jer novi Violeta Protect Color deterdžent sadrži specijalno razvijenu formulaciju koju odlikuje inovativni spoj proteina i inhibitora za prijenos boja. Inhibitori prijenosa boja djeluju kao „hvatači“ boja i ne dopuštaju prijenos različitih boja ili tamnih na svjetlije tonove odjeće. Ovime se zadržava intenzitet boja svakodnevne odjeće i ubrzava proces pranja te nema potrebe za dodatnim sortiranjem, što će zasigurno oduševiti mnoge kampanjce koji ne vole previše vremena trošiti na sortiranje odjeće!
 


Ipak, kada se radi odjevnim predmetima crne boje za koju želimo da baš uvijek izgleda kao nova, definitivno se isplati uložiti nešto više vremena te stvoriti naviku odvajanja crne odjeće od ostatka. Najbolji saveznik u tome uvjerljivo je najnovija Violeta Protect Black deterdžent formulacija sastavljena od proteina celulaze za zaglađivanje tkanina i polimera, koja čuva boje i brine se za to da crno zaista i ostane crno. Proteini se vežu za vlakna tkanina, zaustavljaju njihovo izvlačenje te vaša odjeća dugo ostaje zaglađena i bez oštećenja, dok se jasnoća i intenzitet tamnih tonova osigurava uz pomoć specifičnih polimera za boje, koji se vežu za tamnu boju odjeće, sprječavajući njeno blijeđenje i pojavu sivih tonova zbog kojih sva naša crna odjeća s vremenom poprimi neugledan izgled iznošenog, trošnog komada…

 
Uz malo truda svatko od nas može aktivno pridonijeti održivim promjenama, a uz osnovne korake koji podrazumijevaju pravilnu njegu i dugotrajnije nošenje kvalitetnijih komada, svakako predlažemo da obratite pozornost i na ambalažu, kako onu u kojoj kupujete svoju odjeću, tako i ambalažu deterdženata koji se vrlo često bez pokrića predstavljaju kao “održivi”. Sve navedeno dodatan je razlog zbog kojih smo svu našu odjeću povjerili najnovijoj Violeta PROtect kolekciji deterdženata, a koja je u potpunosti Zero Waste! Naime, svi nusprodukti nastali u procesu proizvodnje Violeta boca se ne bacaju, već se melju u sitne perlice i ponovno koriste za proizvodnju nove ambalaže. Tako se stvara kružni proces proizvodnje, s 0% otpada koji je, po svemu sudeći, sve potrebniji cjelokupnom modnom svijetu, a koji imamo jedinstvenu priliku potaknuti sami, svojim osobnim odabirima koji korak po korak, lančanom reakcijom mogu itekako promijeniti cijeli svijet! 
Foto: Instagram
Objavljeno: 27.12.2022. u 11:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p