GREEN

U popularnom talijanskom gradiću od sada možete biti kažnjeni za predugo fotografiranje!

Još jedna anti-turistička mjera

Održivost je pristup koji polako, ali sigurno postaje dijelom svakog segmenta života i poslovanja. Jedna od sfera gdje se već duže vrijeme povlači ovo pitanje je naravno turizam i njegov utjecaj na destinacije u kojima se razvija i odvija. Svjesnost o negativnim posljedicama turizma sve je veći pokretač takozvanih anti-turističkih kampanja kojima se nastoji rasteretiti prostor u kojem se turizam odvija i sačuvati ga za budućnost.

Negativni učinci turizma koje vidimo kroz onečišćenje okoliša, prenapučenost gradskih površina, prometne gužve, zagađenje bukom i svjetlosno zagađenje, slabljenje kulturnog identiteta, sezonalnost jednako doživljavaju manje i veće destinacije. Ipak, kada se radi o jako malim lokacijama taj efekt je razorniji i brži. Koliko god blagostanja turizam može stvoriti, jednako tako potrebno je razvijati svijest o njegovoj drugoj strani medalje i djelovati na vrijeme. Zbog toga je sve više kampanji čiji je cilj 'otjerati' turiste, odnosno donijeti konkretne mjere koje će promijeniti navike turista na popularnim lokacijama.

Mali talijanski raj odluči stati na kraj redovima za fotografiranje

Portofino je jedna od najpopularnijih talijanskih destinacija. Maleni gradić smješten na obali Ligurskog mora, na jednom od najljepših dijelova talijanske rivijere, ima populaciju od približno 400 stanovnika, a godišnje ga posjeti tisuće turista. Zbog sigurnosti i rasterećenja popularnih mjesta u gradu lokalne vlasti su donijele odluku o crvenim zonama bez zaustavljanja. Svima koji se budu previše zadržavali na određenim lokacijama policija može uručiti kaznu u iznosu do 275 eura. Prema izjavama lokalnih vlasti cilj mjera je osigurati svim posjetiteljima da u miru razgledaju i dožive najljepše dijelove grada uz adekvatnu razinu sigurnosti. Portofino nije prva destinacija koja je odlučila mijenjati navike gostiju kako bi očuvala kvalitetu i spriječila negativne posljedice turističkih aktivnosti, slične mjere se poduzimaju u Amsterdamu, Veneciji i Barceloni gdje su posljedice masovnog turizma već vidljive.

Foto: Instagram
Objavljeno: 18.04.2023. u 00:00
Tagovi: Turizam, putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p