GREEN

Veganuary slavi 10 godina: Što sve trebate znati ako odlučite ovog mjeseca jesti veganski

Veganuary je pokrenut 2014. godine
Deset godina je prošlo otkako je Veganuary zakoračio na scenu, potičući svijet na uzbudljivu avanturu veganskog načina života. Ova godišnja inicijativa svjedoči o snažnom utjecaju na promjene u prehrambenim navikama diljem svijeta. Veganuary, osnovan 2014. godine od strane britanskog poduzetnika Matthewa Glovera i njegove partnerice Jane Land, nevjerojatno je narastao od svog skromnog početka. Ova godišnja kampanja potiče ljude diljem svijeta da tijekom siječnja isprobaju veganski način prehrane, pozivajući ih na odricanje od životinjskih proizvoda s ciljem stvaranja zelenijeg planeta, boljeg zdravlja i ljubaznosti prema životinjama.

Deset godina kasnije, rezultati su impresivni. U 2023. godini, više od 700,000 ljudi iz svih kutaka svijeta, osim Vatikana i Sjeverne Koreje, priključilo se ovoj izazovnoj avanturi prema veganskom načinu života. A to su samo prijavljeni sudionici – milijuni drugih diljem svijeta pridružili su se bez formalne registracije.

Osim što je postala sinonim za početak zdravijeg i održivijeg života, Veganuary je također postao glasnik promjena u prehrambenoj industriji. Danas, čak i najmanji kutci svakodnevnih života imaju pristup biljnim mlijekom i raznolikim veganskim alternativama, a veliki lanci brze hrane uključuju veganske opcije u svoje menije.

Najvažnije od svega, Veganuary je postao globalna platforma koja okuplja ambasadore poput Billie Eilish, Paula McCartneyja i Joaquina Phoenixa. Njihov glas dopire dalje od samo prehrambenih izbora, potičući svijest o pravima životinja, očuvanju okoliša i važnosti zdravog života. Uz rastući broj veganskih proizvoda, restorana i zajednica diljem svijeta, Veganuary i dalje predstavlja pozitivan izazov. Bez obzira jeste li dugogodišnji veganski entuzijast ili tek razmatrate prijelaz, ova desetogodišnja proslava poziva nas sve da razmislimo o svojim prehrambenim navikama i pridružimo se globalnom pokretu prema održivijem i suosjećajnijem životu.

Još uvijek nije kasno da ovog mjeseca isprobate ovaj način prehrane, a glavne smjernice vegana uključuju sljedeće:
 
Biljna prehrana: Vegani izbjegavaju sve oblike mesa, ribe, mliječnih proizvoda, jaja i ostalih životinjskih sastojaka. Njihova prehrana bazira se na voću, povrću, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i biljnim proteinima.

Evo nekoliko ključnih sastojaka i vrsta hrane koje često čine vegansku prehranu:

Voće i povrće: Šareno voće i povrće čini osnovu veganske prehrane. To uključuje jabuke, banane, jagode, špinat, kelj, mrkvu, rajčicu i mnoge druge.
 
Mahunarke: Grah, leća, slanutak i soja često se koriste kao izvor biljnih proteina u veganskoj prehrani.

Žitarice i žitarice: Integralne žitarice poput smeđe riže, kvinoje, prosa, heljde, zobenih pahuljica i integralnog kruha često su prisutne kako bi pružile energiju i vlakna.

Biljna ulja: Ulja poput maslinovog ulja, suncokretovog ulja i ulja avokada često se koriste za kuhanje i pripremu salata.

Orašasti plodovi i sjemenke: Bademi, orasi, lješnjaci, suncokretove sjemenke, lan i chia sjemenke su bogat izvor proteina, zdravih masti i drugih hranjivih tvari.

Biljne mliječi: Mlijeko biljnih izvora poput bademovog mlijeka, sojinog mlijeka, kokosovog mlijeka i drugih zamjena za mlijeko.

Zamjene za meso i mliječne proizvode: Postoje različite vrste zamjena za meso poput tofu-a, tempeha, sejtana (glutenski proizvod), biljnih burgera, kao i biljnih sireva, vrhnja i drugih mliječnih zamjena.

Začini i bilje: Za dodavanje okusa hrani, vegani često koriste različite začine i svježe bilje poput bosiljka, peršina, origana i kurkume.

No, veganstvo uključuje i poseban stil života:

Očuvanje životinjskih prava: Vegani podržavaju etički pristup prema životinjama, izbjegavajući njihovo iskorištavanje u prehrambene, kozmetičke, odjevne i druge svrhe. To uključuje i odbijanje sudjelovanja u aktivnostima koje štete životinjama.

Ekološka svijest: Veganski način života promiče održivost i smanjenje ekološkog otiska. Biljna prehrana općenito zahtijeva manje resursa, smanjuje emisije stakleničkih plinova i doprinosi očuvanju okoliša.

Etika prema radnicima: Vegani teže podržavati pravedne uvjete rada i pravičnu trgovinu, birajući proizvode koji su proizvedeni uz poštivanje ljudskih prava i etičkih standarda.

Zdravlje: Vegani često naglašavaju zdravstvene prednosti biljne prehrane, koja može doprinijeti smanjenju rizika od određenih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Edukacija i svijest: Vegani teže dijeliti informacije o veganskom načinu života kako bi povećali svijest o etičkim, ekološkim i zdravstvenim aspektima. To uključuje promicanje alternative životinjskim proizvodima i podršku globalnim inicijativama poput Veganuary.

Ovi postulati čine temelje veganskog načina života, a pojedinci mogu prilagoditi svoj pristup prema vlastitim uvjerenjima i prioriteta. Važno je napomenuti da svaki pojedinac ima svoj jedinstveni put prema veganstvu, i različite motivacije mogu oblikovati njihove izbore unutar ove šire filozofije.

Što je još važno znati ako se odlučite biti vegan ovog siječnja? 

Ako postanete vegan, educirajte se o biljnoj prehrani, raznoliko planirajte obroke, razmotrite suplementaciju vitamina B12 i D, favorizirajte cjelovite biljne namirnice, povežite se s veganskom zajednicom te budite otvoreni za nove okuse i kreativne recepte. Čitanje etiketa, dijalog o veganstvu s drugima te uživanje u procesu istraživanja novih okusa ključni su elementi uspješnog prijelaza na veganski način života.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 10.01.2024. u 11:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p