GREEN

Velike vijesti za modnu industriju: Ganni je prvi brend koji je dobio poseban certifikat održivosti

Veliko priznanje jednom od najpopularnijih brendova današnjice!

Skandinavska moda oduvijek je sinonim jednostavnosti i clean looka, ali i nešto veće osviještenosti kada je u pitanju održivosti. Naime, postoji pregršt skandinavskih brendova koji itekako brinu o materijalima koje koriste i načinu proizvodnje, no jedan se posebno ističe. Za Ganni ste vrlo vjerojatno čuli, no ako vam je ipak uspio proći ispod radara, ovaj poznati brend sada je dobio veliko hvalevrijedno priznanje!

Ovaj danski brend sada je ponosan vlasnik B Corp certifikata te vrtoglavih 90,6 bodova što ga čini jedinim modernim brendom s tako velikim brojem. Što je uopće B Corp certifikat? Radi se o sustavu certificiranja koji je kreiran s ciljem stvaranja novih oblika korporacija koje zadovoljavaju različite elemente kada je u pitanju socijalna i ekološka učinkovitost, ali i transparentnost poslovanja. Kako bi određena kompanija dobila ovaj certifikat, potrebno je zadovoljiti nekoliko strogih kriterija, a to su socijalne i ekološke performanse, ispitivanje resursa i učinkovitosti i sl., a veliku ulogu igra i procjena zaposlenika, odnosno cjelokupne zajednice.

S obzirom na to da je modna industrija već dugi niz godina na stupu srama kada je riječ o održivosti i uvjetima poslovanja, nije čudno što se je trend greenwashinga proširio brzinom munje, tj. svjedoci smo raznih ‘eko’ kolekcija poznatih brendova koje su zapravo jako daleko od ideje green pristupa proizvodnji. Dakako, riječ je o još jednoj u nizu prilagodbi tržištu kako bi se potencijalno izbjegle prozivke sveprisutne ‘woke’ kulture. Upravo zato, činjenica da je jedan brend koji uživa veliku popularnost zbog svog dizajna, dobio ovako značajan certifikat, dašak je svijetle budućnosti i primjer ostalima kako je moguće pomiriti održive načine poslovanja s trendi odjećom koja se prodaje.

Nicolaj Reffstrup, osnivač Gannija, istaknuo je: ‘ Godinama sam se nadao reviziji u cijeloj industriji jer su inicijative za održivost još uvijek uglavnom neregulirane te sve dok naši političari nemaju hrabrosti podržati zeleni plan putem zakonodavstva, kompanije imaju slobodu sve same regulirati. Dobiti ovakav certifikat priznanje je nama samima, dokaz da se kontinuirano ulaganje u održivi način rada isplati jer postajemo najbolja verzija sebe. Ipak, iako je 90,6 bodova poprilično impresivno, pred nama je dug put.’

Foto: Instagram
Objavljeno: 21.09.2022. u 14:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p