GREEN

Venecija uskoro počinje naplaćivati ulazak u grad svim posjetiteljima i turistima!

Najpopularniji talijanski gradić krenuo u borbu protiv prekomjernog turizma
Venecija je jedna od uvjerljivo najpopularnijih turističkih destinacija, kako u Europi, tako i u svijetu. S više od 20 milijuna posjetitelja godišnje, ovaj maleni gradić već godinama (prilično neuspješno) balansira između održavanja najvažnije industrije od koje cijeli grad praktički živi - turizma, i sprječavanja ekoloških katastrofa uzrokovanih upravo spomenutim - prekomjernim turizmom. 

Zbog svega navedenog, grad je prvi puta počeo govoriti u uvođenju naknada za posjetitelje još u 2019. godini, no naknade su ukinute, prvenstveno zbog pandemije koronavirusa koja je ubrzo nastupila. No, iako je odgodila neizbježno, pandemija je omogućila Veneciji da doživi gotovo trenutačno poboljšanje i motivirala vlasti da odlučno uvedu još niz promjena koje bi mogle spasiti ovaj bajkoviti grad od ekološke katastrofe koja mu prijeti već godinama! Naime, kada se priljev turista drastično smanjio, kanali su se počeli čistiti, a Italija ja već godinu nakon odlučila proglasiti plovne putove oko Venecije nacionalnim dobrom, što znači da velikim brodovima više nije dopušteno krstarenje u blizini Trga sv. Marka i kanala Giudecca. I dok su stanovnici Venecije s veseljem iščekivali odluku o naknadi za turiste koja je trebala nastupiti ovoga ljeta, Italija odluku odgodila do početka 2023. godine. No, što naknade točno podrazumijevaju?
 

Naknada koja je usmjerena na smanjenje broja dnevnih posjetitelja mijenjat će se ovisno o sezoni; Tako će turisti u visokoj sezoni plaćati i po 10 eura na ulazak u grad, dok će u manje popularno vrijeme naknada iznositi 3 eura.Prema podacima nadležnih u ovom gradu, samo u posljednjih pet godina ovaj grad je napustilo preko 15.000 stanovnika.“Venecija je mali i vrlo delikatan grad, stoga broj posjetitelja mora biti kompatibilan s veličinom Venecije. Ako nema mjesta, nećete moći ući”, istaknuo je gradonačelnik. Stanovnici Venecije, studenti i ljudi zaposleni u gradu bit će oslobođeni plaćanja naknade u svako doba godine, baš kao i posjetitelji koji rezerviraju noćenje u hotelu u samom gradu. Ova odluka, koju su stanovnici Venecije s oduševljenjem prihvatili, poprilično je podijelila mišljenja putnika, a više o ovoj novoj regulativi potražite ovdje!

Foto: Instagram
Objavljeno: 23.06.2022. u 11:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p