GREEN

Zaboravite na ribanje pećnice, alkoholni ocat to može obaviti preko noći - evo i kako!

Masne naslage nestaju u tren oka

Čišćenje prljave pećnice je toliko dosadno i frustrirajuće da ovaj kućanski posao želite odgoditi što je duže moguće. Ostaci masnoće i zagorjele hrane često zahtijevaju više od jednostavnog brisanja kako bi pećnica opet bila čista. I svako odgađanje, samo pogoršava situaciju. No što kažete na čišćenje kada vi mirno spavate, a alkoholni ocat napravi sve umjesto vas. Vjerujte, i ovaj je scenarij moguć!

Da biste na ovaj način očistili pećnicu, potrebna vam je samo vatrostalna posuda, alkoholni ocat, voda, lonac i malo najobičnijeg deterdženta za posuđe. A ujutro, kada se probudite, dovoljno je da samo prebrišete pećnicu. Prvo, zagrijte pećnicu na 80°C, dok se ona zagrijava, prokuhajte 2 litre vode u loncu. Kad je pećnica došla na traženu temperaturu, isključite je. U pećnicu, na gornju rešetku, stavite vatrostalnu posudu s pola litre alkoholnog octa. Zatim dodajte lonac s vrućom vodom na dno pećnice i zatvorite je do ujutro. Možete i prokuhati alkoholni ocat zajedno s vodom i staviti ih u pećnicu.Sljedećeg dana otvorite vrata pećnice kako biste pustili da se ispari miris octa. Dodajte malo deterdženta za posuđe u ocat i koristite tu otopinu za čišćenje različitih dijelova pećnice. Zatim isperite i obrišite. Alkoholni ocat nemojte miješati sa sodom bikarbonom jer poništavaju međusobno djelovanje.

Ako se pitate zašto je ova metoda učinkovita, evo odgovora: ocat je već ionako vrlo učinkovit u odmašćivanju i uklanjanju mrlja iz pećnice, pogotovo kada se prethodno zagrije. Prokuhavanje vode i zagrijana pećnica pomažu njegovim parama da otapa tvrdokorne masnoće i prljavštinu.

Foto: Profimedia
Objavljeno: 14.09.2023. u 16:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p