GREEN

Zagreb bilježi sjajne rezultate nakon uvođenja novog sustava zbrinjavanja otpada!

Grad Zagreb objavio prvu javnu statistiku recikliranja!
Nakon što je Zagreb prošlog mjeseca uveo novi sustav zbrinjavanja otpada koji po prvi puta omogućuje ljudima da plaćaju uslugu odvoza na način da više plaćaju ako ne odvajaju i recikliraju, hrvatska prijestolnica postala je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji je radikalno promijenio svoj sustav, a koji je ujedno uveo i najjeftiniji model putem naplate otpada u službenim vrećicama. No, kako su Zagrepčani prihvatili ovu promjenu?

Prema službenoj Facebook stranici Grada Zagreba koja je nakon mjesec dana objavila statistiku, pozitivne promjene vidljive su već sada! Naime, u samo mjesec dana novog modela odvoza i naplate otpada ima čak 27 posto manje komunalnog otpada i čak 40 posto više odvojene plastike. Biootpad se odvajao 36 posto više, a papir 9 posto više. Isto tako, iz grada su obznanili i kako se u gradu nalazi više od 80 posto spremnika za komunalni otpad s plavim ZG vrećicama, a uvjerljivo najbolje rezultate ima Dubrava s visokih 90 posto spremnika s plavim ZG vrećicama! Grad je svojom objavom ujedno i zahvalio svim građanima što aktivno sudjeluju u novom modelu odvajanja otpada koji, osim što znatno uljepšava vizuru našeg grada, mnogo povoljnije utječe na okoliš no stari model prema kojemu smo do sada funkcionirali.

 
Osim Dubrave, pozitivan trend primijećen je i u Sesvetama, Gornjoj i Donjoj Dubravi, na Podsljemenu, Podsusedu i Vrapču, Gornjem gradu - Medveščaku i Novom Zagrebu, a gradonačelnik se ovim povodom posebno zahvalio svim stanovnicima navedenih dijelova grada. Više informacija saznajte ovdje.

 

Foto: Instagram, Unsplash, Facebook
Objavljeno: 10.11.2022. u 12:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p