GREEN

Zagreb uskoro uvodi novi, zeleniji sustav odvoza miješanoga komunalnog otpada!

Novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada kreće 1. listopada.
Građani grada Zagreba već tjednima slušaju o uvođenju novih ZG vrećica koje su dio novog, pravednijeg i održivijeg modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada u gradu Zagrebu, a u kojem svaki korisnik plaća samo za količinu otpada koju i proizvede. Kako bismo smanjili količinu otpada, povećali recikliranje, oslobodili gradske ulice velikih količina kanti te se prema otpadu odnositi savjesno i odgovorno, gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je građanima sve aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji kreće 1. listopada.
 
Novi model podrazumijeva podjelu usluga na fiksni i varijabilni dio, a sve sukladno novom Zakonu o gospodarenju otpadom koji je u srpnju 2021. stupio na snagu. Fiksni dio cijene za građanstvo bit će 45 kuna, a preostali dio iznosa će građani plaćati kupnjom službenih – ZG vrećica i to od 10, 20 i 40 litara po cijeni od 2, 4 i 8 kuna.  ZG vrećice će biti dostupne od sredine rujna na 500 prodajnih mjesta u Zagrebu, kako bi se građani na vrijeme pripremili za novi sustav, a dodatne informacije saznajte ovdje. . “Svjesni smo da sve neće ići preko noći, ali smatramo da Zagreb tu promjenu želi i da je na nju spreman. Zagreb može biti čišći i ljepši grad, posebice jer se radi i o pravednom sustavu koji nagrađuje one koji više odvajaju”, zaključio je gradonačelnik.

 “Ovaj sustav od 1. listopada napokon stavlja naše korisnike u proaktivan oblik suradnje koji do sada nisu imali s nama. U Zagrebu su do sada spremnici bili postavljeni na javnoj površini na milost i nemilost svakome, i savjesnima i nesavjesnima. Sada infrastrukturu vraćamo korisnicima, da bude pod njihovom kontrolom,” dodao je direktor podružnice ZGH – Čistoća Davor Vić istaknuvši kako je ovo najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada.

Grad i Holding će provoditi i informativnu kampanju održavanjem javnih tribina, podjelom 390,000 letaka uz rujanske račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20,000 plakata u svim višestambenim zgradama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr. Svaki dan od 8:00 do 20:00h građani će na info telefonu 01 642 0889 moći dobiti odgovore na sva pitanja vezana za novi sustav. Od sljedećeg ponedjeljka mobilni štand Čistoće obilazit će kvartove te građanima pružati informacije.
Objavljeno: 06.09.2022. u 10:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p