GREEN

Zbog ogromnog porasta razine mora Maldivi bi mogli potpuno nestati s karte svijeta

Stravične posljedice klimatskih promjena prijete poznatom otočju
Maldivi su nadaleko poznati kao jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta za godišnji odmor i ljetovanje iz snova! I zaista, te dobro poznate, neodoljive drvene kućice s pristupom i pogledom na prekrasno tirkizno plavo more tvore prizor koji izgleda baš kao s razglednice, no malo tko zna da ovoj čarobnoj oazi, koja se nalazi na bucket listi gotovo svih svjetskih putnika, prijete stravične posljedice klimatskih promjena koje bi čitavo otočje mogle potpuno izbrisati s karte svijeta.

Arhipelag, koji se sastoji od preko 1100 koraljnih otoka usred Indijskog oceana, najniže je smješteno mjesto na svijetu i upravo zato porast razine mora uzrokovan globalnim klimatskim promjenama egzistencijalna je prijetnja ovoj otočnoj državi. Prema sadašnjoj stopi globalnog zatopljenja, gotovo 80% Maldiva moglo bi potpuno nestati do 2050. godine, prema brojnim izvješćima NASA-e i Geološkog instituta SAD-a."Naše otoke polako preplavljuje more, jedan po jedan doslovce nestaju", rekao je Ibrahim Mohamed Solih, predsjednik Maldiva, na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama ili COP26 ranije ovog tjedna. "Ako ne preokrenemo ovaj trend, Maldivi će prestati postojati do kraja ovog stoljeća."

Najviše će izgubiti otoci koji su dom lokalnim Maldivcima, a ne luksuzna odmarališta koja su ipak nešto sigurnija, no u kojima baš nitko i ne živi. Mohammed Nasheed, bivši predsjednik Maldiva i vodeći glas za pravednost klimatskih promjena, rekao je za ABC News da više od 90% otoka na Maldivima prijeti velika erozija, a ogroman je problem i činjenica što 97% zemlje više nema pristup svježoj, podzemnoj vodi. "Stvari za koje smo mislili da će se dogoditi krajem stoljeća, sada doživljavamo", rekla je Aminath Shauna, zabrinuta ministrica okoliša, klimatskih promjena i tehnologije Maldiva, Ginger Zee za ABC News. Maldivi tako trenutno troše više od 50 % državnog proračuna na prilagodbu klimatskim promjenama koja uključuje traženje sredstava od razvijenih zemalja koje najviše doprinose zagađenju okoliša - Kina, SAD i Indija, a u planu je i izgradnja plutajućih naselja koja bi trebala spasiti živote brojnih stanovnika ovog bajkovitog otočića. 

I dok većina posjetitelja i turista trenutno planiraju svoje savršene godišnje odmore provoditi upravo na Maldivima, malo tko je zaista svjestan ogromnih problema s kojima se ova regija suočava, kao i utjecaja kojim svatko od nas kao pojedinac doprinosi sve lošijoj klimatskoj situaciji naše planete, a pred čijim posljedicama kao društvo, čini se, još uvijek zatvaramo oči!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 01.09.2022. u 11:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p