GREEN

Života bez šuma nema, stoga je pravo vrijeme da se priključite ovoj sjajnoj akciji!

Akcija pomoću koje ćemo zaštititi 'pluća zemlje'!

Danas slavimo Dan planeta Zemlje koji ove godine ima slogan 'investiraj u našu planetu' i fokusira se na klimatske promjene kojima smo svi svjedoci. Google je posvetio svoj vizual ovom danu i kada kliknemo na njega možemo vidjeti fotografije zemljine površine i koliko se ona promijenila od 2000. do 2020. godine. Klimatske promjene drastično utječu na kvalitetu života, počevši od okoliša pa do samog ljudskog zdravlja. Često mislimo kako je riječ o velikim globalnim problemima koji se ne bi trebali ticati nas samih, no ovdje je itekako riječ o gorućem problemu na koji mi, kao ljudske jedinke, možemo utjecati jer Zemlja je prvenstveno naš dom.

Hrvatska je zemlja koja je prepuna prirodnih ljepota i nacionalnih parkova prirode. Riječ o ljepotama po kojima smo prepoznati u svijetu, a osim bistrog mora, možemo se pohvaliti prekrasnim šumama. Za šume se smatra da su 'pluća zemlje' jer najviše kisika na kopnu nastaje upravo u krošnjama. Osim toga, šume čine više od 40 posto kopnene površine u Hrvatskoj. Briga o istima je važna zbog kisika, ali i zbog životinjskog svijeta koji u njima boravi.

U tom smislu City Center one East i West i City Center one Split pokreću hvalevrijednu akciju u sklopu Dana planeta Zemlje. Cilj City Centera one je donirati i posaditi čak 5000 novih stabala u svrhu pošumljavanja Hrvatske. Akcija traje od danas do 1.5. i u njoj možete sudjelovati i vi. Sve što trebate je otići u City Center one i pogledati izložbu na temu pošumljavanja Hrvatske i riješiti zanimljivi kviz o prirodi. Svaki riješeni kviz, neovisno o rezultatu, će dati jedno novo stablo.

Nova stabla će se saditi na dvjema lokacijama, Mosoru i Medvjedici. Mosor je prekrasna planina koja omeđuje grad Split i jedna je od simbola splitskog područja. Brojni Splićani planinare po Mosoru i on je jedna od glavnih destinacija za izlete u prirodi. Mosor se može pohvaliti bogatim životinjskim svijetom od kojeg su najpoznatije endemske vrste čovječja ribica i mosorska gušterica.

Druga lokacija na kojoj će se vršiti pošumljavanje je Medvednica. Ime je dobila po veličanstvenoj životinji medvjedu kojeg već stoljećima nema na Medvednici. No, zato su svoje mjesto za život našle druge zanimljive životinjske vrste poput divlje mačke, lisice, zeca i ostalih. Medvednica je bogata šumskim vrstama poput bukve, jele, graba i javora. Zbog površine lista stablo bukve je jedno od najvećih proizvođača kisika. Stoga je zaista važno odazvati se ovoj akciji.

Nije riječ o nekim šumama u dalekim destinacijama nego ljepotama koje nas okružuju i koje su bile dom generacijama stanovnika Hrvatske. Osim ljepote, ove šume su nužne za proizvodnju kisika i za kvalitetu života kojem težimo. Samo mi sami, u našim mikro sredinama, zajedno možemo donijeti promjene. Riječ je o problemima koje više ne smijemo gurati pod tepih nego učiniti sve što je u našoj moći kako bismo produljili boravak kvalitetnog života na našoj planeti. Ovo je akcija koju ne trebate platiti, sve što se od vas očekuje je gledanje izložbe i rješavanje kviza koji znači jedno donirano stablo. Osim ugodnog druženja, dobit ćete novo znanje i zbog vas će jedno novo stablo naći svoje mjesto u šumama Mosora i Medvednice.

Foto: PR, Unsplash
Objavljeno: 22.04.2022. u 11:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p