GREEN

Znamo zašto bi se Amsterdam trebao pronaći na vašoj bucket listi u 2022. godini!

Amsterdam kao jedan od najodrživijih gradova u Europi!
Klimatske promjene i porast razine mora posebno su loše vijesti za Nizozemsku. S otprilike trećinom kopnene mase koja se nalazi ispod razine mora, ova nacija iskazala je veliki interes za zelene tehnologije koje bi trebale usporiti stopu zagrijavanja svijeta, a što je ovu zemlju dovelo na sam vrh najodrživijih europskih zemalja. Posljedično tome, nizozemska prijestolnica Amsterdam fokusirala se na golema ulaganja i inovacije, a sve kako bi poljoprivredu, arhitekturu, upravljanje vodama i proizvodnjom energije učinili održivijima, baš kao i turizam… 

Amsterdam je nadaleko poznat kao grad biciklista, a novi potezi ka održivijem načinu života podrazumijevaju poticanje turista na odabir održivih mjesta za jelo, piće i boravak koji uspješno uravnotežuju teret turizma, a koji također pomažu da baš svi - i posjetitelji i domaćini - uživaju u glavnom gradu Nizozemske. Upravo zato, u nastavku članka naveli smo samo neke od održiv(ij)ih opcija koje Amsterdam nudi, a uz koje vaše putovanje možete slobodno nazvati “eco-friendly” posjetom! Svakako savjetujemo da odsjednete u najodrživijoj građevini Amsterdama - hotelu Jakarta koji se nalazi na preuređenim dokovima otoka Java, a čiji su interijeri izgrađeni u potpunosti od održivog bambusa. Sama zgrada je energetski neutralna zahvaljujući solarnim panelima, a u restoranu se poslužuju najukusnija jela indonezijske kuhinje.
Ako želite ipak nešto tipičniji boravak u Amsterdamu, predlažemo da razmotrite hotel Pulitzer koji je sastavljen od 25 međusobno povezanih gradskih kuća iz zlatnog doba okrenutih prema kanalu. Uz neodoljivi kružni vrt u dvorištu, hotel spaja povijesno okruženje sa suvremenim nizozemskim stilom koji odražava izvornu namjenu svake zgrade. Hotel je ponosni nositelj certifikata Green Globe, a u cijelom mjestu je potpuno zabrane koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu.
 
Kada je riječ o restoranima, valja istaknuti kako više od 100 Michelinovih zvjezdica u zemlji uključuje i Green Stars, zvjezdice koje prepoznaju predanost restorana održivoj gastronomiji. Među njima je Flore, restoran u Amsterdamu čiji pristup "svjesnog objedovanja" slavi namirnice s malih nizozemskih farmi i dobavljača plodova mora. Sa samo 11 stolova, ovaj restoran jedan je od najtraženijih u Amsterdamu stoga svakako savjetujemo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme! Osim restorana Flore, ističe se još jedan vrhunski restoran s ekološkim prizvukom - De Kas, koji sve namirnice uzgaja na vlastitim parcelama u i staklenicima udaljenim samo nekoliko metara od stolova za večeru. 
 
I shopping u Amsterdamu može biti zelen! Nizozemci su kao nacija skloni ponovnoj uporabi i recikliranju stoga ćete u ovom gradu pronaći pregršt second hand trgovina i buvljaka s genijalnim proizvodima koji će vas oduševiti. Započnite shopping na buvljaku Waterloopleina; zatim se uputite do savršenog Negen Straatjesa, gdje mnoge trgovine izlažu svoje održive proizvode. Tu su još i sjajne shopping destinacije kao što je Adapt, Episode i Nudie Jeans, a koji između ostalog nude i besplatne popravke i popravljanja odjeće i obuće! Stoga, ako još uvijek tražite idealnu destinaciju za održiv(ij)e putovanje, Amsterdam je mjesto s kojim ne možete pogriješiti, ma koje doba godine odabrali za posjet ovom jedinstvenom gradu kojemu se uvijek iznova rado vraćamo! 
Foto: Instagram
Objavljeno: 12.09.2022. u 11:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p