GREEN

Znate li koje destinacije mjere uspješnost turizma prema sreći svojih stanovnika?

Budućnost putovanja kakvu želimo!
Održivost je već sada princip koji se smatra osnovnim polazištem u raznim industrijama i poljima djelovanja. Tema održivosti definitivno više nije predstavljena kao novitet i dodatna vrijednost, već kao obveza. To dokazuje i činjenica da su neke turističke destinacije odlučile krenuti korak dalje u kontekstu odgovornog upravljanja. Radi se o prestanku zadovoljavanja održivim razvojem te razvijanju koncepta regenerativnog turizma.

Turizam kao pojava utječe na kompletan život lokacije na kojoj se događa. Opterećenje turizma ostavlja posljedice na prirodni okoliš, živote biljnih i životinjskih vrsta, kvalitetu života domicilnog stanovništva, lokalnu kulturu, itd. Održivost se pojavljuje kao mjera zaštite ili način upravljanja resursima s ciljem održavanja ravnoteže destinacije i umanjivanja opterećenja koje je rezultat turizma. Daljnji razvoj nije moguć smo na osnovi održivosti, zbog toga su neke destinacije poput Novog Zelanda, Havaja i Filipina, odlučile krenuti i korak dalje te razvijati regenerativni oblik turizma.

Zelena gradnja, cirkuliranje turističkih prihoda unutar lokalne zajednice, zelene opcije putovanja te mjerenje uspješnosti turizma prema sreći i dobrobiti lokalnog stanovništva i prirode, principi su ovakvog modela turizma, navodi Održiva Hrvatska. Također, prednosti ovog modela vidljive su kroz podržavanje odgovornih poduzeća koja na ovaj način dobivaju resurse za budući razvoj, a poboljšanjem iskustva vjerojatnije je da će turisti više poštovati i čuvati destinaciju koju posjećuju.

Ovakav oblik putovanja logičan je nastavak održivosti, a razlika je u tome što održivi pristup pretpostavlja održavanje postojeće ravnoteže u destinaciji, dok regenerativni zahtjeva stvaranje koristi za odredište i ljude koji u njemu žive. Dakle, zadatak koji se stavlja pred kreatore politika i turiste je promišljanje vlastitih aktivnosti kako bi svojim putovanjem ne samo sačuvali, već i poboljšali posjećenu lokaciju.

Foto: Instagram
Objavljeno: 20.01.2023. u 15:16
Tagovi: eko, putovanja

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p