GREEN

Znate li koji je naš grad proglašen hrvatskim Kopenhagenom?

Savršen primjer održivosti svim ostalim gradovima Lijepe Naše
Svečano proglašenje najboljih gradova i mjesta u Hrvatskoj za 2023. godinu potvrdilo je izvanredne primjere uspjeha naših, često neprimjetnih, gradova diljem zemlje. Vukovar je drugu godinu zaredom osvojio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje, prepoznajući ulaganje u obitelj, djecu i mlade. Rab se ponosi dvostrukim trijumfom kao najbolji mali grad za život i najbolji mali grad za gospodarstvo, dok je Dubrovnik povratio titule najboljeg velikog grada za život i najpametnijeg grada u zemlji.

Međutim, posebna čast pripala je Koprivnici, koja je ponovno proglašena "Hrvatskim Kopenhagenom". Njezina disciplinirana praksa razdvajanja otpada, proizvodnja visokokvalitetnog komposta od biootpada te održivo gospodarenje resursima čine je pravim liderom u očuvanju okoliša. Koprivnica nije samo primjer u gospodarenju otpadom, već i izvor inspiracije za ostale gradove. Osim što je najbolji Eco City, Koprivnica je također apsolutni domaći lider u recikliranju biootpada. Grad proizvodi visokokvalitetni kompost od prikupljenog biootpada u samo osam tjedana, a ovaj organski gnoj koristi se za gnojenje okućnica, polja i cvjetnjaka u gradu, čineći Koprivnicu svijetlim primjerom u održivom gospodarenju resursima. 
 
Ove pobjedničke titule ne samo da slave veliki trud svih gradova u Hrvatskoj - na svim područjima, sve češće potiču i na daljnje napore u očuvanju okoliša koje postaje veliki imperativ u društvu. Nadamo se da će ovi primjeri poslužiti kao poticaj drugim gradovima da usvoje slične prakse i doprinesu stvaranju održivije budućnosti za sve nas, baš kao što to Koprivnica čini već godinama.
Foto: Instagram
Objavljeno: 06.10.2023. u 10:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p