HRVATSKA MODA

Ana Lendvaj: odlazak legende modnog novinarstva

U 67. godini napustila nas je nacjenjenija modna kritičarka

 
Blaga, tiha, nenametljiva no beskrajno inspirativna. Šaljiva i vedra, no s tračkom brige u očima, uzor i učiteljica. Osoba koja je tako nesebično i lako prenosila znanje mlađim generacijama, a mi smo ga s veseljem upijali, sretni što pored sebe imamo nekoga tko nam može tako zorno i lijepo prenijeti duh vremena kada se na našim prostorima tek rađala moda koju smo dobili u nasljeđe. Riječi su to kojima bismo mogli opisati Anu Lendvaj, likovnu i modnu kritičarku, koja nas je jutros napustila u 67. godini života ostavivši iza sebe prazninu koju će biti nemoguće popuniti. Anin odlazak nenadoknadiv je gubitak za kulturnu i modnu scenu za koju se gorljivo zalagala kada za nju nitko u tisku nije mario. 
 
Kao mlada novinarka Večernjaka s diplomom komparativne književnosti u ruci, a svjedočeći živim i nadasve uzbudljivim kulturnim tokovima, nastojala je u domaće medije pogurati teme o umjetničkoj praksi, a time i modnoj sceni koja je na našim prostorima osamdesetih godina bila vrlo živa, bujala je od talenata i ideja, modnih programa i revija u klubovima poput Kulušića, Lapidarija i Palacha. „Pa barem pet crtica,“ govorila je Lendvaj smiješeći se i pokazujući pritom prstima koliko je prostora tražila urednika da joj ustupi kada je tek započela člancima pokrivati teme s polja kulture. I tih se "barem pet crtica" uskoro pretvorilo u mnogo mnogo više jer nas je Ana, o modi i kulturi općenito, nastavila informirati, nikada plošno i bez duše, već uvijek sa stavom, gorljivo, pomalo aktivistički. Uspoređivali smo je Modnom Enciklopedijom jer nije bilo toga što Ana nije znala, a uvijek je postojalo još nešto skriveno i nepoznato što nam je mogla otkriti. "Kao rijetko tko u našoj sredini Ana Lendvaj posvetila je najveći dio svojega profesionalnoga života proučavanju i popularizaciji mode na svim razinama. Kao članica Studijske sekcije ULUPUH-a angažirala se kao izbornica, kustosica okružena kreativcima i umjetnicima, te je tako formirala određeni „modni genotip“ hrvatske dizajnerske i modne scene."
 
 
Anino se mišljenje uvijek posebno vrednovalo, s dozom strahopoštovanja kakav imamo prema velikim učiteljima kakvima se divimo i kakvi su rijetki. Možda i jedini. Nenadoknadivi. I baš zbog toga, a i zbog toga kakva je Ana bila kao osoba, ne samo profesionalno, danas ostaje samo žal što nismo imali više vremena. I što Ani nismo posvetili više pažnje dok je bila s nama, jer zaslužila je mnogo više nego što je dobivala. Ana Lendvaj svakako je persona za koju možemo reći kako je zadužila domaću modnu scenu i zato će zauvijek ostati ucrtana u našim mislima kao netko koga trebamo slijediti i na koga se vrijedilo ugledati. Na koncu, Ana, možemo ti reći samo jedno veliko hvala.
 
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 23.02.2016. u 12:30

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p