KOLUMNE

Crno - bijeli svijet: Cheesecake od Oreo keksa!

Novi cheescake by Zorica Živković Farina

Kada su prije nekoliko godina svoje mjesto našli na policama dućana, američki keksić Oreo uselili su se i među moje receptiće. Što je najzanimljivije, shvatila sam da puno bolje funkcioniraju u desertu nego kao samostalna slastica. Sve je krenulo sa sladoledom koji su moji dragi prijatelji kušači opjevali, a danas se pretvorilo u božanstveni cheesecake.

Inspiracija mi je bio jedan mladić koji mi je na co-workingu u Laubi rekao da pomno prati moje receptiće na Fashion.hr-u, kako mora probati napraviti cheese s malinama koji sam objavila te da bi tortu želio vidjeti i u Oreo varijanti. Co- working je potvrdio svoj učinak, a on je pozvan na kušanje mog cheesea od kikiriki maslaca u mom laboratoriju Bistroa Lauba - jednako oduševljavajuće za nepce kao i ovaj recept.

Osim okusa, ovaj keksić je i izuzetno šarmantan, zanimljivo dizajniran i krajnje dekorativan. Jeste li ikada vidjeli u hrani toliki kontrast između crnog i bijelog?

Ne preostaje vam ništa drugo nego zakoračiti nepcem u taj crno - bijeli svijet.

Podloga iliti biskvit:

12 Oreo keksa

40 g maslaca

1 žlica javorovog sirupa

Krema:

200 g krem sira (Philadelphia)

100 g punomasnog kiselog vrhnja

120 g šećera

6 g želatine u listićima

20 ml ruma od višnje (ili mix ruma, soka od višnje i ekstrakta vanilije)

300 ml slatkog vrhnja

10 Oreo keksa

sok iz 1 limuna

Dekoracija:

šlag

Oreo keks

 

Postupak:

Izvadite kremu iz keksa, zdrobite ih u mrvice, dodajte otopljeni maslac i javorov sirup. Dobro promiješajte i natiskajte na dno kalupa za torte te ostavite u frižideru nek se poveže. Koristila sam veliki kalup za torte, no ukoliko koristite neki mali namirnice za kremu srežite na pola.

Krem sir dobro izradite mikserom, dodajte mu šećer. Listiće želatine namočite 5 minuta u hladnoj vodi neka nabubre. Izvadite ih i uronite u rum od višnje. Ukoliko nemate ruma od višnje napravite mix od običnog ruma, soka od višnje i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Želatinu i rum otopite 10 sekundi u mikrovalki. Za to vrijeme istucite slatko vrhnje.

U krem sir sa šećerom redom dodajte: kiselo vrhnje, sok od limuna, tekućinu od želatine i ruma. Kada je krema izrađena lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje.

Izvadite kalup iz frižidera i na podlogu od keksa stavite polovicu kreme pa red Oreo keksa. Možete ih staviti cijele ili izvaditi kremu. Preko stavite drugu polovicu kreme, zagladite površinu i ostavite u frižideru da prenoći.

Tortu ukrasite šlagom i keksom ili mrvicama keksa, a nekoliko kapi sirupa od maline  svakom će pohotniku za slatkim priuštiti pravu ekstazu.

 

Želim vam dobar tek!

Zorica

Objavljeno: 17.09.2012. u 14:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p