KOLUMNE

Dekadentni cappuccino brownie cheesecake za dizanje iz mrtvih!

Cheesecake by Zorica Živković Farina

Kada život postane gorak naslaži red brownie-a, ubaci malo instant kave da ti da energije i sve to zabetoniraj sirom! Pih... kada mislite da vam je život zadao još jedan udarac o tome vjerojatno razmišljate u pozi knock outa, dok se budite u nekom ringu na tvdom tlu, sama pomisao na ovaj kolač će vas dići iz mrtvih. Dakle, što čekate, uzvratite udarac jesenskoj depri!!!


Ističem: Za nastanak ovog kolača nisam imala inspiraciju niti muzu - on je nastao iz sebičnih razloga.


Biskvit brownie:

15 g maslaca

125 g čokolade za kuhanje

3 jaja

1 1/4 šalice šećera

1/4 šalice kakaa u prahu

1 žličica vanilin šećera

1 šalica brašna

2 žlice instanta kave u granulama

1/2 šalice nasjeckanih oraha

Istopite čokoladu i maslac na pari. Umutite jaja, šećer, vanilin šećer i kakao te dodajte istopljenu čokoladu i maslac. Miksajte sve skupa dodavajući ostatak namirnica: brašno, kavu i orahe. Na dno kalupa za torte stavite papir za pečenje i namastite maslacem te ulijte smjesu. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 C stupnjeva.


Krema od sira:

500 g krem sira

2/3 šalice šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

4 jaja


Umutite kremu od sira od navedenih namirnica postepeno dodajući jedno po jedno jaje te ulijte na pečeni brownie bikvit. Pecite sve skupa 40 minuta u pećnici na 170 C stupnjeva. Zgasite pećnicu, otškrinite vrata i tortu ostavite unutra da se postepeno hladi kako sir ne bi sjeo.

Ova torta postaje prava bomba ukoliko ju prelijete umakom od karamele!!!

 

Umak od karamele:

200 g šećera

15 g maslaca

200 ml svježeg slatkog vrhnja

1 žličica čistog ekstrakta vanilije

prstohvat morske soli

Stavite šećer u tavicu i topite ga uz miješanje dok ne postane tekućina zlatne boje. Dodajte zagrijano slatko vrhnje i kuhajte na slaboj vatri sve dok se šećer i vrhnje ne povežu i postanu kompaktna krema - dodajte i maslac. Sklonite karamel s vatre te začinite prstohvatom soli i ekstraktom vanilije. Ostavite da se ohladi, pohranite u staklenku i držite u hladnjaku.

 

Zorica

Objavljeno: 15.10.2012. u 15:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p