KOLUMNE

Dođite na CoffeeArt festival kave Zagreb!

Kava u centru grada by Zorica Živković Farina

Kada se žene bace u organizaciju nekog događaja onda se sve svodi na "picajzlanje" do najsitnijih detalja. Kada smo prije pola godine ljudima rekle da smo samo nas dvije organizirale čitav Zagreb Chocofest na Trgu bana Jelačića izazvale smo sumnju. No, to nas nije spriječilo da "zajašemo" u novi izazov CoffeeArt - festival kave Zagreb koji uživa podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba.

Pronađi nekoga sa istom vizijom, misija dolazi sama po sebi

Dakle, Sanja Bančević Medenica i moja malenkost nanjušile smo se na jednom projektu na kojem smo obje bile angažirane. I rodila se ljubav! Zapravo sve ono što se govori da se "ne razumiju jer su preslični" na našem primjeru nije bio slučaj. Drugi, veliki projekt je na pomolu za javnost od 18-21.10.2012. Trg bana Jelačića. Mislim da ne treba dugo tražiti odgovor na to zašto baš kava - ipak, nismo napravile sajam krokodilskih jaja.

                                     

Uzmemo li u obzir da Hrvati godišnje popiju 5 kg kave po osobi, odnosno prema istraživanju iz 2009. godine 22.500 tona kave godišnje, te da na ispijanje iste utroše 2,25 milijuna sati (pola sata dnevno po osobi), jasno nam je koliko se taj neodoljivi miris uvukao svima pod kožu. No, pitanje je što je to dobra kava i da li je pripremljena na dobar način.

Jedan od naših ciljeva je, osim prezentacijsko - izložbenog dijela i educirati konzumente o tome što zapravo piju, kako izgleda vrhunski pripremljena i poslužena kava i na neki način ih natjerati da s više pažnje zavire u šalicu i vrate ono što smatraju nedostojnim naziva Kava. 

                                        

Mislim budite iskreni koliko puta ste u životu popili lošu kavu?

Kava je postala ritual, svoju aromu je ukapala u umjetnost, sjela je na stol pjesnika tijekom stvaranja poezije, ali je isto tako postala i oruđe za izradu umjetnina, bilo da se od njezinih zrna slaže mozaik ili da se njome crta kao komadićem ugljena. S druge strane kava je postala umjetnost tijekom pregovaranja za posao ili pak psiho terapija u ugodnom društvu prijatelja. Kava naprosto povezuje ljude - mislim na poslijetku povezala je Sanju i mene. Mislim bio je to iskreno više instant, ali obje smo naručile isto - Ness od vanilije.

                                       

OK kava i što još?

Organizirati nešto nije lako, oni koji su probali dobro to znaju, a oni koji nisu zato i sude. Nakon što smo prikupile izlagače i sponzore, kreirale vizualni identitet i obavile još hrpu toga što niti ne želimo spominjati kako bi izbjegle povratak simptoma ptsp- a, htjele smo posjetiteljima ponuditi još više. Ideja nam je pala na pamet dok smo prolazile Trgom i zgražale se nad dotičnom manifestacijom koja se tada odvijala. Rekle smo da ćemo napraviti sve ono što se tada tamo nije odvijalo. Dakle Coffeine party zonu, potpuno urbanu priču na temu kave iz ugostiteljskog kuta. Rezultat je Festival koji se koncepcijski sastoji od tri dijela koji čine jedinstvenu kofeinsku cjelinu:

Izlagački šator u kojem će se predstaviti proizvođači kave i popratne opreme, Kupola u kojoj će se preko dana održavati prezentacije i tematske radionice, a koja će se navečer 20-01 h transformirati u jedinstvenu Caffeine party zonu powered by SOUNDSET Plavi, te ugostiteljski dio u obliku malih festivalskih kafeterija na Trgu gdje će posjetitelji moći uživati u glazbenom nastupu poznatih voditeljskih glasova koji im svakodnevno dopiru s poznate frekvencije 89,1 i 98,0 FM.

I recept za kraj!

Osvježavajući napitak od kave i kestena

Ovaj napitak servirao mi je barsita Zlatko Miletić i odmah sam znala da je to osježavajući napitak za tmurne jesenske dane!

 

POTREBNO:

0, 02 l Sirupa od kestena (Monini - dostupan u Vrutku)

1,5 dl Mineralne vode

0,03 l Kave

Kockice leda

 

Stavite led u čašu. Redom dodajte sirup od kestena, mineralnu vodu, ponovno led i na vrh sipajte jedan espresso. Živjeli!

 

Zorica

Objavljeno: 08.10.2012. u 15:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p