KOLUMNE

Zagrebačka street food revolucija

Slatka mala mjesta idealna za čašu vina i dobar zalogaj

street food 
Već neko duže vrijeme razmišljam o ovoj temi jer se unazad par godina zaista dogodio kvalitetan urbani pomak na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Štoviše, već se neko duže vrijeme razgovaramo upravo o tome, sjedeći na terasi jednog takvog lokala.

Naime, nemoguće je ne primijetiti da zagrebačke ulice obiluju takozvanim street food lokalima. Da se razumijemo, to nije doslovno street food u varijanti štandova, ali definitivno se jede na ulicama. Mali (ili nešto malo veći) lokali u do sada ne tako popularnim ulicama/vežama/kvartovima su izbacili svoje terase doslovno na ulice i trenutno su u žiži zagrebačke restoranske scene. Nedavno sam imala u gostima studente s talijanskog sveučilišta za gastronomiju koji su bili ugodno iznenađeni ovom slikom Zagreba te kažu da bi voljeli da se i kod njih ulovi ovaj trend.

Neki će reći da to nisu pravi restorani obzirom na kvadraturu ili broj stolica, ali ne može se poreći da se ipak dogodio ozbiljan pomak u glavi potrošača jer mnogi ozbiljni restoranski gosti vole vrijeme provoditi baš na tim urbanim lokacijama. Razloga za to je više. Sve do nedavno se činilo kako su zagrebački restorani pomalo zaspali i jednostavno nisu bili u svrsi zabave. Tu je naravno uvijek i pitanje cijena jer si rijetko tko može dozvoliti da svaki dan bude u ozbiljnom restoranu. Nadalje, gosti su se zasitili postojećih mjesta te su očigledno jedva čekali nešto novo.
  street food 
street food 
A onda se prije par godina otvorio Lari i penati. Mali lokal na dnu Petrinjske. Doslovno na ulici. Sa svega par visokih stolova unutra i terasicom na cesti. S malo jela na meniju, ali sa zanimljivom vinskom kartom. I tu je sve počelo. Kako bi se reklo – the rest is history. Lari je danas kultno mjesto u gradu gdje se miješaju raznorazne ekipe, upoznaju ljudi, stvaraju prijateljstva, gdje je normalno da se zapričate s nepoznatim stolom do vas, gdje se piju vina, fino se ćalabrca, gdje se održavaju poslovni ručkovi, ali i slave rođendani. Velika je sreća da je odmah do njih privatni parking pa gosti imaju komociju da doslovno parkaju par koraka od lokala, a svi znamo koliko to Zagrepčani vole. Ipak, ono što se mora priznati – to je love or hate mjesto. Ima ljudi koji ga obožavaju i doslovno su tamo tokom cijele godine. Ne smeta im ni vrućina, ni kiša, a bome ni snijeg. Uživaju u minglanju s raznoraznim ljudima i šušuru koji se spontano desi u afterwork terminu.

Ali Lari, hvala nebesima, nije jedini takav lokal u gradu pa svatko može pronaći mjesto za sebe – u smislu kuhinje, izbora pića i atmosfere. Tu je divan Malibar Ane Ugarković gdje se izvrsno jede. Menu ovisi o sezonskoj ponudi, mijenja se gotovo na dnevnoj bazi, a jela su ozbiljno promišljena. Mundoaka Street Food je u kratko vrijeme isto dosegla kultni status. Internacionalna kuhinja chefa Tvrtka Šakote ima puno poklonika među normalnim gostima, ali i među kolegama profesionalcima. Blizu njih je i Time koji odnedavno služi odličnu asian fusion kuhinju. Iako Time spada u kategoriju restorana, njegova urbana atmosfera se nekako uklapa i u ovu priču. U ulici Pod Zidom je istoimeni lokal koji je poznat po ručku s Dolca, zagrebačke tržnice koja se nalazi svega par koraka od njih, kojeg priprema chef Nikola Bilandžija. Sherry's se preselio kod Britanca, a k njima je došao i chef Gregorio Manucci koji se igra s talijanskim klasicima i sezonskom ponudom. Novootvoreni Bistro Šnicl je neki dan spustio svoju terasu na Cesarčevu, tako da i kod njih možete vani i u hladu uživati u kulinarskim kreacijama iza kojih stoji chef Mate Janković. Iz gore navedenog, evidentno je da su i naši chefovi koji su nekoć kuhali u restoranima prepoznali trend ovog modernijeg pristupa hrani.
 
street food 
Neka se ne ljute oni koje nisam spomenula jer Zagreb danas obiluje slatkim malim mjestima gdje možete popiti finu čašu vina, dobrog craft piva, nešto fino prizalogajiti. Super je da imamo priliku birati te da svatko može pronaći mjesto po svojem guštu. Da stvar bude bolja, primjećujem da se vrlo slična priča događa i u Splitu. Woohoo!
 
Lucija Bilandžić
Objavljeno: 24.07.2015. u 10:12

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p