KOLUMNE

Zašto su rosé vina naše najdraže ljetno piće?

Top 5 favorita koje ćete brzo zavoljeti...

Što piti ljeti? Koktele kad smo na plaži? Gin-tonic u klubu? Pjenušac uz lagani ručak? Vino uz večeru? U pravu ste, svako piće ima svoju prigodu. Ipak, naša su ljeta već tradicionalno obojana raznim nijansama rosé vina. I vjerujte nam, s roséom ne možete pogriješiti! Od plaže ili broda, preko restorana pa sve do kluba ili vlastite terase, rosé vam može biti vjerni pratitelj. Štoviše, cijelo se ljeto možete voditi premisom ‘pijem hrvatsko’ i otkrivati čari hrvatskih roséa jer su i naši vinari (neki prije, neki kasnije) prepoznali polivalentnost ovakvoga vina.

Pa evo, ukratko da vas upoznamo s rosé vinima!

Rosé vina se rade od crvenih sorata grožđa. Vjerojatno najpoznatiji roséi dolaze iz Francuske (odatle im i ime), ali proizvode ih u svim vinskim regijama svijeta. Naravno, svako vinorodno područje nosi svoje karakteristike stoga postoji bezbroj različitih rosé vina. Obzirom da je sok svakog grožđa bijeli, postoje 3 različita načina kako roséi dobivaju svoju tipičnu boju, koja može varirati od nijansi nježno roze ili narančaste (boja breskve ili lososa) preko intenzivnih pink nijansi pa sve do duboko crvene. To su maceracija (grožđani sok u kontaktu s bobicom grožđa iz koje se izvlače ekstrakti boje i okusa), tzv. bleeding (iliti odtok koji se radi prilikom vinifikacije crvenih vina, odnosno par sati nakon muljanja crvenog grožđa za klasična crvena vina se odlijeva mala količina grožđanog soka blijedo roze boje) i blending (miješanjem male količine crvenog u bijelo vino). Nadalje, rosé vina mogu biti mirna ili pjenušava te suha, poluslatka i slatka. Svaki vinar bira svoj način, ovisno o vlastitoj filozofiji vinarenja. Isto tako, svako podneblje daje vinu drugačije karakteristike pa ce tako vina iz sunčanih krajeva imati više ekstrakta nego, na primjer, ona iz brdovitih i hladnijih.

Obzirom na raznolikost okusa i intenziteta slatkoće, rosé vina vas mogu lijepo pratiti u bilo kojoj prigodi. Vina lakšeg tijela lagano klize niz grlo ležali vi lijeno uz bazen ili đuskali na plaži, dok ona snažnijeg tijela (boje i okusa) hrabro prate gotovo sva jela - od salate do roštilja. Rosé pjenušci savršen su početak svakog ručka ili večere, ali i savršeno osvježenje kad god zatrebate nešto da vas malo ‘digne'. Mi osobno zagovaramo politiku ‘kad god zatrebate’.

U nastavku vam donosimo samo neka od nama najdražih rosé vina u kojima ćemo uživati ove tople sezone...

ŠEMBER ROSÉ BRUT (pjenušac, Plešivica)

Evo jednoga iz kategorije ‘kad god zatrebate malo mjehurića da vas dignu’. Šemberov suhi (brut znači suhi) rosé pjenušac definitivno je jedan od osobnih favorita. Napravljen je klasičnom šampanjskom metodom od sorte Pinot Crni, intenzivne je boje lososa te lijepo i postojano perla (izraz perlage ili perlanje se odnosi na intenzitet, postojanost i veličinu mjehurića u pjenušcu). Isprobano se lagano uživa sam ili uz bilo koji ljetni obrok - od salate do punjene paprike, a jednako ga vole i dame i gospoda. Inače, obitelj Šember je s Plešivice koja je sama po sebi vrlo pogodan lokalitet za vinifikaciju pjenušaca jer je dovoljno sjeverno da grožđe zadrži kiseline potrebne za pjenušac.


ROXANICH ROŽICA i ROSÉ, (Istra)

Ako ste slučajno negdje pročitali da su roséi isključivo svježa (svježa - jednogodišnja) vina, znajte da je to daleko od istine. Da, većina hrvatskih roséa je rađena da budu lepršava jednogodišnja vina, ali postoji i druga strana medalje. Tako na primjer, Mladen Rožanić ima drugačiju viziju i svojim roséima definitivno izlazi iz svih hrvatskih okvira. Konkretno, Rožica (mala ruža po istarski) rađena je od autohtonih sorti Borgonje i Terana koje odražavaju istarski terroir. Duboke je crvene boje i ozbiljno je gourmet vino. Osim toga, Rožica ima jednu je od najveselijih etiketa kod nas koju je naslikao sam Mladen. Osim Rožice, Roxanich ima i odležani Rosé. To nije banalno i dopadljivo vino, već vam za njegovo razumijevanje treba dosta utakmica u nogama. Obzirom da je ovaj Rosé odnjegovan par godina u drvetu, drugačijih je aroma i boja mu je zagasito crvena. Definitivno nešto sasvim drugačije.


SENJKOVIĆ SPOŽA, (Brač)

Senjkovići su definitivno jedni od mlađe generacije vinara koje trebate imati na oku. Otkako se pojavila, njihova Spoža je napravila pravi boom na hrvatskoj rosé sceni. Radi se o roséu koji je nastao iz dvije berbe. Prva berba je selektivna, radi se u drugoj polovici kolovoza i iz nje nastaje jedan rosé. Iz druge berbe, krajem rujna ili početkom listopada, rade drugi rosé od Plavca probranog za svoj premium plavac Bosso. Ta dva roséa se na kraju kupažiraju – jedan donosi svježinu, dobre kiseline i niže alkohole, dok drugi u priču unosi sortnu aromatiku i karakter. Na etiketi je stilizirana ilustracija Sašine none na dan vjenčanja, koja je ujedno i kćer od Bossota – pradjeda čija je slika na etiketi istoimenog plavca. Tako su Bosso i Spoža, otac i kći, povezani i u boci i na boci – dva ista soka koja simboliziraju istu krv, ali su dva potpuno različita karaktera. Spoža je nježna i zavodljiva bojom i okusom te je pravo ljetno vino. Specifična je i eklektična kao i sama Megi Senjković. Obzirom da je Spože količinski vrlo malo, ne propustite ju kušati kada vam se pruži prilika.


MISAL – ROSÉ, ROUGE, ROYAL, (Istra)

Pričati o rosé pjenušcima, a ne spomenuti vinsku kuću Misal bilo bi zaista neozbiljno. Naime, obitelj Peršurić, koja se krije iz imena Misal, jedina su vinarija koja proizvodi isključivo pjenušce. Sestre Ana i Katarina pokretačka su snaga ovog boutique podruma gdje ih vrlo često možete vidjeti u nekim ne tipično ženskim aktivnostima. U njihovom opusu postoje čak 3 rosé pjenušca: Rosé, Rouge i Royal. Misal Rosé - sec (sec znači suh i odnosi se na gradaciju suhoće/slatkoće pjenušavih vina, ali o tome u detalje neki drugi put) za bazu ima Pinot Crni uz dodatak Malvazije Istarske te Chardonnaya. Ružičaste je boje i jako lijepo se sljubljuje uz kamenice ili škampe. Iz iskustva znamo da je Misal Rouge - demi sec (poluslatki), koji je napravljen je od Terana, Muškata Ruže i Malvazije Istarske, miljenik velikog dijela ženske publike zbog određene doze slatkoće. Idealan je uz fritule ili jagode. Za kraj nam ostaje najnovija kreacija obitelji Peršurić, a to je Misal Royal 2012 koji je brut, odnosno najsuši je rosé pjenušac podruma Misal. Radi se o stopostotnom Pinotu Crnom koji svoju boju intenzivnu boju duguje maceraciji od 12 sati, a nakon toga je 18 mjeseci bio kvascima. Nedavno smo imali ekskluzivnu priliku premijerno ga kušati i jako nam se svidio.


GALIĆ ROSÉ, (Slavonija)

Kako bismo vam pokazali da roséi zaista uspijevaju u svim podnebljima, evo i jednoga iz zlatne doline Slavonije. Vinska kuća Galić svoj rosé radi kao kupažu Cabernet Sauvignona, Pinota Crnog i Merlota. Mogli bismo reći da je ovo jedan školski primjer roséa jer je svjež, voćan i ljupke boje lososa.

Gdje i kako ih nabaviti? U svim boljim vinotekama ili trgovinama, a zahvaljujući hrvatskim ugostiteljima koji su prepoznali ovaj trend, osim u restoranima, možete ih naći i u mnogim barovima i klubovima.

Nadamo se da smo vam uspjeli razbiti predrasude da je rosé žensko vino, te da ćete se i sami pridružiti velikom broju poklonika ove vinske stilistike.

Za kraj, zapamtite da tu nema grešaka – najbolje vino je ono koje se vama najviše sviđa.

Lucija Bilandžić i Adela Marković 

Pleasure Seekers

Objavljeno: 04.07.2014. u 13:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p