KOLUMNE

Kako do prekrasne kože ovog proljeća?

Buđenje kože iz zimskog sna
skin 
Sramežljive zrake sunca pozdravljaju prirodu, ali i našu uspavanu kožu. Tijekom zime bila nam je glavni štit od hladnoće, vjetra, suhog zraka, te smo je intezivno njegovali hranjivijim tretmanima, bogatijim kremama, ali i njihovim kombinacijama. Sada je došlo vrijeme da je polako razbudimo, osvježimo, pružimo joj najbolje od prirodne kozmetike i na taj joj način omogućimo da zablista.

Za početak, nježan piling skinut će sloj starih, beživotnih stanica na samoj površini. Cirkulacija će se pokrenuti, a koža prodisati. Osim već gotovih pilinga raznih kozmetičkih brandova, jednostavno ga možete pripremiti i sami kod kuće. Pilinzi su korisni za sve tipove kože, od mladenačke do zrele. Važno je samo pomno izabrati sastojke prema individualnim potrebama. Nakon toga, spojit ćemo abrazivnu komponentu koja fizički skida površinski sloj mrtvih stanica kože, s nekim biljnim matriksom koji sadrži tvari koje njeguju, vlaže i hrane kožu.
 
scrub 
Određene abrazivne komponente imamo i u našoj kuhinji: kukuruzni i pšenični griz, sol, ljekovite čajeve (cvjetovi kamilice, stolisnika ili lavande koje fino usitnimo u tarioniku), dok neke druge možemo komercijalno nabaviti. Kao dobar izbor predlažem samljevene koštice marelice, naranče, masline, jagode, ali i neem te razne gline. Uzmite u obzir da je potrebno pažljivo odabrati vrstu i veličinu abrazivnih čestica koje ćemo spojiti bilo s biljnim uljem, bilo s maslacem ili gelom. Kombinacije su zaista neograničene.

Ako sami izrađujemo piling, ne konzerviramo ga pa je poželjno raditi ga u malim količinama.
Ne zaboravite ga iskoristiti u što kraćem roku te ga čuvajte u hladnjaku. Pri tome nemojte pretjerivati s upotrebom. Piling, naime, ne koristimo prečesto, tek jednom do dva puta tjedno, ali zato svakodnevno možete upotrebljavati neke druge proizvode. Postoji još nešto što je važno naglasiti kada govorimo o pilinzima. Naime, maksimalni efekt ćete postići ako nakon takvog čišćenja kožu dodatno nahranimo maskom.
 
skin
Kada koži priuštite temeljito čišćenje izvana, poželjno bi bilo očistiti je i iznutra. Ovo je idelano vrijeme za detox kože. Biljke koje djeluju na rad jetre, povoljno djeluju i na samu kožu. Čišćenjem jetre tj. poticanjem lučenja žuči pomažemo i koži da se riješi otpadnih tvari. Najbolje biljke čistači su korijen čička ili zelen maćuhice. Možete ih koristiti kao čajeve ili kao već gotove ljekovite oblike (EPS ekstrakti), kako više volite. Ovakav tretman se provodi 3 tjedna.
dr. stribor
Za svo to vrijeme, neka uz vas budu i što prirodniji kozmetički proizvodi za dubinsku ishranu. Kao vaš najbolji saveznik blistave kože tu je je Dr. Stribor kozmetika. Tonici s oligoelemntima nježno će hidratizirati i osvježiti vašu kožu, a često ih preskačemo u dnevnoj njezi. Doskočite ovoj lošoj praksi i odaberite tonik koji odgovara vašem tipu kože. Tonik Zlato&ruža pružit će kraljevski tretman umornoj i suhoj koži, a tonik Germanij&neroli pomoći će koži da se lakše obrani od stresnih vanjskih, ali i unutarnjih faktora. Za kožu koja reagira aknama ili hiperpigmentacijama, te za mladenačku, nečistu kožu, najbolji izbor je tonik Cink&neroli. Neka vam budu uvijek pri ruci, svaki put kad poželite malo osvježenja.
serumi 
A kada poželite punu ljepotu i luksuz potražite inovativnu kombinaciju tri hijaluronske kiseline u esencijalnoj vodi ruže s prirodnim ovlaživačima i koloidnim zlatom. Nabrojeni vrhunski sastojci objedinjeni su pod nazivom Serum Ag-Au/CP. Ovakav serum može vam poslužiti umjesto kreme za dnevnu njegu, pogotovo nakon tonika Zlato&ruža ili Germanij&neroli. Za one koji trebaju pojačanu njegu, nakon seruma nanesite Echium gamma uljni booster. Riječ je o iznimno hranjivoj kombinaciji biljnih ulja vrhunske kvalitete, matematički kreiranoj prema biokemiji naše kože, s ciljem intenzivne njege i zaštite u samo par kapi. Echium gamma uljni booster prava je ekskluzivna poslastica za našu kožu te je odličan u kombinaciji nakon seruma ili tonika.
 
ruža argan 
Pa ipak, za one koji više vole kombinirati serum i kremu, umjesto uljnog boostera, tu su naša dva favorita. Za suhu kožu, idealna kombinacija jest Serum Ag-Au/CP i krema Ruža&argan, a za normalnu i mješovitu kožu kombinacija seruma i kreme Vanilija&naranča.

I ne zaboravite, prve toplije zrake sunca upozoravaju na potrebu za dodatnom UV zaštitom kože kod dugotrajnog vanjskog boravka. Poseban oprez preporučamo za one najosjetljivije: djecu te osobe koje pate od specifičnih bolesti i stanja kože. Njima je UV zaštita potrebna baš pri svakom izlasku na sunce.
 
Foto: Pinterest, PR
Objavljeno: 01.04.2015. u 08:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p