KOLUMNE

Mršavite s nama: Doručak koji će stabilizirati vašu težinu

Za vas kuha: Zorica Živković Farina

Danas vam predstavljam Kollath doručak koji teži tome da se pšenicu asimilira bez kuhanja, a voće koje se dodaje čini taj obrok samo ukusnijim i nadopunjava njegovu hranjivu vrijednost.

I, spremni ste za izlaganje u kupaćem kostimu? Ne brinite, još uvijek imate vremena, ako počnete jesti -i to ne bilo što- već jedan zdravi doručak na redovitoj bazi.

Kada mi je prvi put moja draga prijateljica Lili servirala ovaj doručak ono što sam prvo pomislila je da je jako, jako ukusan, a rezultati su došli poslije nekog vremena. Dakle ovaj doručak će vas držati sitima najmanje četiri sata, uklanja toksine, znakove umora i iscrpljenosti, popravlja stanje noktiju, kose i tena itd.

I molim vas da me ne osuđujete da pametujem, naprosto probajte!

Znam da zvuči nadrealno, ali kollath regulira težinu, tako sam se ja već nakon prve konzumacije opustušila frižider. Naime, osobe koje žele smršaviti neće biti gladne prije ručka i podnosit će smanjene obroke. Suprotno tome, one koje se žele udebljati, primijetit će da su se njihove probavne funkcije poboljšale i da dobivaju na težini.

Kako pripremiti doručak Kollath

Količina sastojaka za jednu osobu:

Trebate 30 do 40 gr (2 do 3 male žlice) svježeg brašna od cijelog mljevenog zrnja pšenice, 3 do 5 žlica vode, 1 do 2 žlice limunovog soka, 15 gr suhog voća, usitnjenog; 100 gr jabuka naribanih tek tren prije upotrebe ili drugog svježeg voća u prigodno godišnje doba; posipati jednom žlicom oljuštenih, usitnjenih badema ili lješnjaka.

Navečer: U zdjelicu stavite 30 do 40 grama svježeg brašna od pšenice (električni mlinac za kavu za čas samelje pšenicu u brašno ili kupite pšenično integralno brašno od cijelog zrna), zatim 3 do 5 žlica vode. Promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi (20 C) do jutra.

                                   

Žitarice će cijelu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju kemijske transformacije koje izazivaju vrenje i kojima treba pripisati dijetetsku vrijednost i probavljivost doručka Kollath.

U jednoj drugoj posudi namočite 15 gr suhog voća (smokava, grožđica, suhih šljiva datulja), sitno isjeckanog, tako da voda tek prekriva voće.

Ujutro: promiješajte sadržaj obiju zdjelica koristeći pri tom vodu od natopljenog suhog voća, dodajte 1 do 2 žlice svježeg limunovog soka. Dodajte 100 grama ribanih jabuka ili drugog usitnjenog sezonskog voća: kruške, jagode, trešnje, šljive, breskve itd.

Mješavinu pospite oljuštenim bademima ili lješnjacima. Za promjenu možete dodati, prema vlastitom ukusu, svježeg vrhnja ili žlicu meda.

Svatko na taj način raspolaže obrokom od 4 do 6 žlica. Jabuku treba naribati u trenutku serviranja da bi se izbjegla oksidacija jer njezina srž mora ostati bijela, a doručak će biti sočan, ali ne tekuć.

Oni koji imaju dobar apetit mogu nakon obroka pojesti malo integralnog kruha ili krekera s kozjim sirom.

Cool napitak


Limun i limeta je spoj koji će vas lansirati iz svijeta snova, ali isto tako i rashladiti vaše tijelo prije ulaska u uzavreli ured, čak i tamo. Ovaj napitak je odličan i tijekom teških ljetnih noći, prije odlaska na spavanje jer će rashladiti i osvježiti vaše tijelo. Dakle, iscijedite limun i limetu, dodajte sok od svježeg đumbira, smeđi šećer, kapljicu ekstrakta vanilije te narezane komadiće dinje i ostavite da se kratko ohladi u frižideru. Po želji dodati listiće svježe metvice i led.  

PREPORUKA:

Možda sam pretjerala sa zdravim raw foodom? Evo utjehe u preporuci ili kako se kaže 'šećer na kraju'. Jedna mala tvornica slatkiša Nautilus iz Zaprešića prozvodi genijalne praline punjenje hrastovim medom u obliku medvjedića.

Za one koji ne vole mad stiže preporuka u bombastičnom punjenju od bućinog ulja i sjemenki. Mlac! Nesmijem zaboraviti spomenuti da me dotični vlasnik te male slatke manufakture nudio i s pralinama punjenim kulenom. Oni koji su probali su se izjasnili sa 'odlično'. 

Zorica Živković Farina

photo: Goran Rusmir

 

 

Objavljeno: 07.05.2012. u 15:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p