KOLUMNE

Najbolje odjeveni po izboru Nenada Korkuta

Tko je oduševio poznatog modnog teoretičara?

Za sam kraj godine donosimo listu najbolje odjevenih Hrvatica i Hrvata po izboru modnog teoretičara i suradnika Fashion.hr style communityja, Nenada Korkuta. Lista stylish dama i gospode, složena je po abecednom redu.

 

MARA BRATOŠ

Dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš pojam je uvijek dotjerane mlade žene koja sustavno promišlja svoj modni stil. Marin izgled zbunit će sve one nenavikle na to da se nečija vanjska ljepota harmonično preslikava na profesionalni rad.

                               

Unutrašnja snaga njezinih fotografija zrači upravo na onaj način na koji Mara zrači kada se susretnete s njom; pomalo zagonetna i distancirana, ali istovremeno ženstvena i romantična. Mara je svoje estetske kriterije u poslu kojim se bavi sjajno povezala s odjećom koju nosi brižljivo pazeći na svoj izgled.

 

MISLAV ČAVAJDA

Ako bi trebalo izabrati najbolji primjer muškarca koji pravilno promišlja modu u Hrvatskoj onda bi to svakako bio Mislav Čavajda.

                                  

Uvijek sjajno modno informiran, ali nikad doslovan u citiranju trendova, odjeću prilagođava sebi i uvijek se ističe svojom originalnošću među masom neinspirativnih i dosadnih muških kombinacija. Rijetki su muškarci na našoj javnoj sceni koji se uopće trude osmisliti svoj odjevni stil po kojem bi bili prepoznatljivi, tako da je Mislavova pojava na našim prostorima tim više unikatna i vrijedna.

 

PETRA DUGANDŽIĆ

Petra Dugandžić je svojom pin-up pojavom osvježila naše modne prostore u velikom stilu 2012. godine.

                           

Ne sjećam se kada je neka naša zvijezda toliko minuciozno izdizajnirala svoj stil kao što je to učinila Petra ove godine, prizivajući nam u sjećanje neka divan prošla vremena kada su žene bile hiperženstvena i pazile na svaki (i najmanji) detalj, od odjeće i modnih dodataka do frizure i make upa. Retromanija tog modnog izričaja poznata nam je preko božanstvene Dite Von Teese, ali Patra nas više podsjeća na Jessicu Rabbit. Bravo i za hrabrost i za trud!

 

JUDITA FRANKOVIĆ

Već dugo se nije pojavilo neko novo lice u hrvatskom filmu tako originalne modne pojavnosti poput Judite Franković. Rijetke su glumice u Hrvatskoj s nečim toliko neophodnim da ih se nazove zvijezdom, a to je karizma.

                               

Juditino držanje, ali i vrlo originalan izbor odjeće, stvorilo je od nje u kratkom vremenu Divu nove generacije hrvatskih crvenih tepiha. Iako modno osviještena, nikada ne pretjeruje u koketiranju sa trendovima, već se u svom odijevanju često napaja prošlošću ne upadajući u zamke anakronizma. Od samog početka nametnula se svojim prepoznatljivim stilom pametno promišljajući kako je za mladu glumicu neophodno biti primijećena, a glamuroznost vam u tom poslu može biti samo dodatni plus.

 

MIRAN KURSPAHIĆ

Rijetko je koji muškarac toliko osvježio hrvatsku modnu scenu i obojio je u interesantne boje poput Mirana.

                               

Jedan je od rijetkih pripadnika jačeg spola koji se ne boji eksperimentiranja s odjećom i trudi se iz nje izvući onaj teatralni štih kojim se legitimira kao neka inačica našeg Johna Galliana. Teatralnost mu je u krvi jer osim što je režiser, često i nastupa na kazališnim daskama, te kroz odjeću osebujno živi upravo svoj profesionalni život.


IVA MIHALIĆ

Još jedno novo lice na listi također pripada mladoj glumačkoj generaciji koja se potiho uspinje na sami vrh kako svojim glumačkim talentom tako i svojim osebujnim modnim svjetonazorom.

                                   

Dobitnica je prošlogodišnje Zlatne Arene na filmskom festivalu u Puli za sporednu ulogu u filmu Dalibora Matanića 'Ćaća', čime je na samom početku karijere dokazala da je struka cijeni. Ove godine to je potvrdila i Nagradom hrvatskog glumišta. Modne sladokusce osvojila je pak svojim koketiranjem sa retro stilom starog Hollywooda kada su glumice izgledale poput fatalnih žena istančanog ukusa a ne poput djevojaka iz susjedstva.

 

PETRA NIŽETIĆ

Sve što odjene Petra Nižetić na njoj dobiva posebnu priču, i to ne samo zbog toga što joj sve dobro pristaje.

                                

Bez puno truda, spontana i neopterećena, brzo se nametnula svojim originalnim stilom koji privlači poglede podjednako u Zagrebu ili Splitu, kao i u nekoj od svjetskih modnih metropola poput Barcelone gdje je provela veći dio 2012. godine. Lako se transformira iz dječački buntovne u sofisticiranu mladu ženu inspiriranu zlatnim dobom Hollywooda. Rijedak modni talent.

 

JELENA POPOVIĆ VOLARIĆ

Životni put Jelene Popović Volarić obilježila je glumačka i spisateljska karijera koju je bezbolno preusmjerila u karijeru uspješne poslovne žene. Njezin modni stil evoluirao je s godinama i dobro ga je izbrusila do upečatljive klasične elegancije s pomakom.

                                 

Iako joj je ormar pun modnih noviteta, stvari iz novih kolekcija brižljivo odabire pazeći da ih prilagodi svojem modnom senzibilitetu. Lijepa i modno hrabra, nikada nije robovala konvencijama, niti se obazirala na komentare onih do čijeg joj mišljenja ionako nije stalo. Ako se zaljubi u neki odjevni predmet nije joj teško prevrnuti pola svijeta da ga se dokopa.

 

IVANA ROŠČIĆ

Glumica Ivana Roščić najbolji je dokaz kako se ne treba posebno truditi da zadobijete simpatije modnih stručnjaka. Uvijek nasmijana i dobro raspoložena živi je primjer kako stil definira i vaše ponašanje.

                              

Energija kojom zrači na velikom platnu i u kazalištu proporcionalna je onoj kojom zrači uživo. Njezin modni stil potpuna je prirodnost, bilo da je odjevena ležerno ili na sebi nosi neke respektabilne modne dizajnere.


IVA VISKOVIĆ

Misteriozna i uvijek decentna Iva Visković primjer je žene koja se ne gura pod svjetla reflektora ali je upravo zbog toga interesantna modnim znalcima koji u njoj prepoznaju onaj toliko rijedak moment skromnosti i nenametljivosti.

                                   

A njezin stil daleko je od toga. U rijetkim prigodama kada ju sretnete dotjerana je u stilu ne samo glumačkih legendi već i jazz heroina kojima može parirati svojim glasom. Prirodno je da upravo zbog toga u svojoj garderobi preferira crnu boju.

 

Hall of fame: TIHANA HARAPIN ZALEPUGIN I LOREDANA BAHORIĆ

Dvije doajenke hrvatske mode spominjem ovdje zajedno jer su kao vrlo bliske prijateljice i svoj stil oblikovale sličnim načinom razmišljanja, svojstvenom ljudima koji se privatno instinktivno nadopunjavaju.

                              Loredana Bahorić, Tihana Harapin Zalepugin

Njihov modni senzibilitet produkt je dugog opstanka na prevrtljivoj modnoj sceni. Tihana je svoju manekensku karijeru zamijenila vlastitom modnom agencijom, dok je Loredana pokrenula vlastiti modni obrt, ubrzo se nametnuvši kao jedno od najvažnijih imena naše mode. Loredana je svoje modne preferencije utkala u svoj kreativni rad. Profinjen i uvijek diskretan izgled ovih dama jasno zrcali njihovu visoku osviještenost o vlastitom izgledu i važnosti vlastite vizualne prezentacije u poslu kojim se bave. Njihov stil najbolja im je osobna iskaznica. Zbog dugog niza godina u kojima su nas inspirirale svojim modnim odabirima zaslužuju priključiti se uskom krugu hrvatskih modnih ikona, a na tom se popisu već od ranije nalaze Ana Karić, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Relja Bašić, Saša Zalepugin i Oliver Mlakar.


Nenad Korkut

 

photo: Jure Perišić, Goran Čučković, pixsell, promo

Objavljeno: 31.12.2012. u 15:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p