KOLUMNE

Previše ste zagrijani? Rashladite se juhom od krastavaca!

Za vas kuha Zorica Živković Farina

Nekoga je kasno proljeće zaobišlo, a nekome je možda stiglo i rano ljeto. Ono najgore što vam se može desiti u ovim 'vrućim' danima je da se zagrijete, mislim dodatno zagrijete...

I tako dok se pržite i istovremeno kupate u znoju pokušavajući shvatiti razliku između ljetne i zimske groznice: Zapravo je nema, jer kad trese- trese!

Alarmantna situacija nastaje kada vas u gluho doba noći probudi ubod krvopije komarca i vi otvarajući oči ugledate 'sunce'... onako, utvaru onog sunca s glavom i bradom kao iz Teletubbies-a. Kada mislite da ste se rastopili po parketu poput voska: Vrijeme je za hlađenje, hlađenje krastavcima! Točnije hladnom juhom od krastavaca i začinskog bilja, pomoći će vam da se saberete u istom trenutku. Također ju možete smatrati idealnim poklonom za vašeg nadređenog, ako se u uredu ponaša kao da umjesto klime osjeti utjecaj južine.

 

POTREBNO (za 2 -3 osobe):

temeljac za juhu (povrtna kocka)

3 veća krastavca

2 poriluka

kockica maslaca

1 žlica vrhnja

1 žlica jogurta

2 žlice vrhnja za kuhanje

bosiljak

pola limuna

2 češnja češnjaka

metvica

bosiljak

vlasac

bijeli papar

sol

Skuhajte temeljac za juhu od povrća ili jednostavno zakuhajte povrtnu kocku za juhu. Odstranite sredinu krastavaca, narežite ih na sitne komadiće te usolite neka puste vodu. Usitnite poriluk i sve začinsko bilje.

Dinstajte poriluk i krastavce na maslacu i nakon što omekane i izgube svu vodu dodajte začinsko bilje i bijeli papar. Povrće i začine usitnite ručnim mikserom. Pomiješajte sa cca. 2 dl temeljca, ovisno koju gustoću juhe želite, stavite vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte da se poveže. Maknite sa štednjaka te dodajte pola cijeđenog soka od limuna, žlicu vrhnja i jogurta. Još jednom kratko izradite ručnim mikserom i stavite u frižider da se ohladi. Ukoliko želite svojoj juhi prišiti zanimljivu dekoraciju, dovoljno je da u kalup za led vodi dodate tanku kriškicu krastavca i zaledite u zamrzivaču.

                                   

PREPORUKA:

Ukoliko imate gradskog konja na dva kotača (čitaj bajk bez pomoćnih kotačića) vrijeme je da ga osedlate ručno rađenim torbicama Bagcraft by Slaven Milić. Nova linija kožnih torbica, dizajniranih specijalno za bajk, nosi naziv Long Way back i genijalna je za trpanje hrane, ali isto tako i drugih sitnica kako bi mogli jahati bez opterećenja po gradu ili prirodi.

 

Zorica

Objavljeno: 18.06.2012. u 14:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p