KOLUMNE

Protiv lošeg dana borite se M&M kolačima

Slatki predah iz kuhinje Zorice Živković Farine

Sigurno ste svi preživjeli jedan od onih dana kada se sve činilo crno ili bijelo. Postojale su samo dvije boje, dvije strane, jer nekome ste željeli objaviti rat. E, pa vrijeme je da se protiv minimalizma borite bojama i naravno slatkišima. Dakle po uzoru na vojnike, svoje džepove napunite šarenim čokoladnim M&M bombončićima  i umjesto da njima gađate svog neprijatelja- bacajte ih u svoja usta. To je strategija za dobivanje rata. Napunite se bojama bez meditacije i podignite razinu svog raspoloženja uz pomoć čokolade.

Pitate se zašto baš tim slatkišima i kakve oni imaju veze s ratom?

Zasluge za ove šarene bombone sa slovima M u sredini, pripadaju Forrestu Marsu koji je 1930-ih tijekom posjete Španjolskoj, za vrijeme građanskog rata, primijetio kako vojnici jedu malene kuglice čokolade prekrivene tvrdom šećernom koricom. Upravo je taj šećerni preljev čokoladu štitio od otapanja pa su nesmetano punili svoje džepove.

Inspirirani Mars odlučio je sa svojim partnerom Bruceom Murriem proizvesti slične slatkiše. I tako su 1940. godine u proizvodnju krenuli bomboni noseći inicijale prezimena svojih tvoritelja. Zanimljivo je kako je Mars ove slatkiše prepoznao kao prigodan proizvod te ih iz jednog rata prenio u drugi. Naime, M&M su bili u džepićima svih američkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata i do kraja 1940-ih nisu bili dostupni široj javnosti, bili su proizvođeni samo kao slatka infuzija za vojsku. 1954. godine M&M-si su obogaćeni dodatnim punjenjem- kikirikijem i lansirani su pod sloganom 'Tope se u vašim ustima, a ne u vašoj ruci'.

Danas ti maleni slatki zalogaji variraju punjenjima: mliječna čokolada, crna čokolada, bijela čokolada, riža, mentol, maslac od kikirikija, višnja, cimet, kokos itd.

Na domaćem tržištu dostupni su samo oni punjeni čokoladom i kikirikijem, a kako bi u njihovoj čaroliji uživali i vizualno predlažem da ispečete šarene kekse. To je alternativa kojom ćete sigurno pobijediti protivnika. Dakle, umjesto da objavite rat ispecite kekse i obojite svoj loš dan slatkim zalogajima. No što čekate? Umjesto u ofenzivu krenite s vrećicom M&M-s u kuhinju! A kada keksi budu pečeni, zaboravit ćete na svaki sukob iz vanjskog svijeta - tada sami sebi postajete najveći protivnik. Bez suzdržavanja molim!

Potrebno (za 15 keksa):

260 g višenamjenskog brašna

1 1/4 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

170 g maslaca sobne temperature

130 g bijelog šećera

140 g smeđeg šećera

1 jaje

1 žutanjak

1 1/2 žličice ekstrakta od vanilije

200 g M&M bombona

Oko dvije minute tucite mikserom maslac i šećer te dodajte jaje, žutanjak i ekstrakt vanilije. Nastavite miksati dok se sve lijepo ne poveže, a zatim dodajte brašno. Ako je smjesa mekana ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta.

Uz pomoć žlice za sladoled formirajte kuglice i stavite ih na pleh obloženu papirom za pečenje. Stisnite rukom svaku od kuglica neka budu promjera 6,5 cm. Bombone nije potrebno stavljati peći jer će se rastopiti!

            

Pecite 15- 17 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C stupnjeva. Keksi su gotovi kada poprime lagano žućkastu boju. Izvadite ih iz pećnice i lagano u kekse utisnite M&M bombone. Možda će se keksi činiti mekanima, no ne brinite - formirat će se tijekom hlađenja. Ostavite ih nekoliko minuta neka odstoje na plehu prije nego ih prebacite na rešetku da se hlade.

Dobar tek!

Zorica

Objavljeno: 27.05.2013. u 14:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p