KOLUMNE

Quiche - jelo za detektiranje muškosti putem nepca

Za vas kuha Zorica Živković Farina

U moru salata u kojima ste se utopili posljednjih dana, postoje još neka lagana jela koja možete staviti na stol kako bi podnijeli ljetne vrućine. Jedno od njih je dakako quiche (kiš) ili slana pita. Ako u njoj mogu uživati Francuzi zašto ne biste mogli i vi?

Quiche paše uz kasne večerice u vrtu, a u slučaju da je toj večeri prisutan grublji spol, predlažem da u nadjev ubacite pancetu ili pršut. Mislim, nije to uvjet da zadovoljite glad muškosti, no čini se kako je američki autor Bruce Feirstein naslovom svoje knjige ''Real Men Don't Eat Quiche'' zapečatio svaki pokušaj u zadovoljavanju nepca grubljeg spola.

Pisac je popularizirao termin 'quiche eater' - muškarac koji u korak sa trendom ruši konvencije svakog tradicionalnog muškarca. Dakle, tradicionalna muškarčina mogla bi uživati u quicheu od slanine i jaja pod uvjetom da mu to servira vjerna ženica, ali 'quiche eater' ili 'muškarac novog doba'  taj će obrok pripremiti sam i servirati ga svojoj partnerici kako bi demonstrirao svoju empatiju prema feminizmu. No, to nije sve - on bi također oprao suđe nakon objeda.

No, vratimo se na moju večericu, moj quiche je također imao doticaja s popularnim bestsellerom. Ženski dio društva tvrdi da zapravo sva čar muškosti leži u opisu 'quiche eatera' dok si muški dio ne daje za pravo laćanje kuhače koja bi prije svega, u pitanje dovela njihovu muškost. U isti trenutak mi smo se pitale kako prepoznati 'quiche eatera' jer čak i oni koji se naizgled čine obogaćeni tim karakteristikama razočaraju činjenicom da sjede za stolom i čekaju serviranje slanine i jaja. Ako su krive majke, sva krivica opet pada na nas žene. Poražavajuće!

Čitava rasprava je završila time da su 'tradicionalne muškarčine' oprale suđe nakon objeda. Možemo li to nazvati kompromisom?

Quiche za 'quiche eatera'

POTREBNO

Tijesto:

280 g glatkog brašna

140 g maslaca

1 žlica kiselog vrhnja

prstohvat soli

Nadjev:

Paprika

Luk

Tikvica

Mladi luk

Mini (cherry) rajčice

Mrkva

Kukuruz šećerac

Polutvrdi sir

Feta sir

Bosiljak

Začini

Krušne mrvice

(Panceta za njegovu muškost)

Preljev:

4 jaja

1 dl mlijeka

1 dl vrhnja za kuhanje

sol

papar

Posipanje:

Parmezan

 

POSTUPAK:

Izradite tijesto od brašna, maslaca i kiselog vrhnja te dodajte 4 žlice vode i sol. Prije nego što krenete raditi tijesto, pustite maslac da se malo opusti. Tijesto je potrebno kratko mijesiti, a nakon toga neka odstoji najmanje 4 sata u frižideru. U slučaju da vam valjanje tijesta ne ide od ruke, kupite gotovo lisnato ili prhko tijesto.

Luk izrežite na kolutiće i pržite u tavici. Pred kraj ga pospite šećerom kako bi se karamelizirao. Mini rajčice prerežite na pola i pecite s bosiljkom na nekoliko kapi maslinovog ulja. Možete dodati i češnjak. Osobno češnjak držim namočen u maslinovom ulju kao shooter za mnoga jela. Ostalo povrće i fetu narežite na sitne kockice, a polutvrdi sir naribajte.

Kalup za pite premažite maslacem, obložite razvaljanim tijestom, izbušite vilicom te dno tijesta škrto posipajte krušnim mrvicama. Rasporedite narezano povrće, naribanu mrkvu i sir te začinite prema želji. Na sam vrh slažite polovice prženih mini rajčica. U slučaju da stavljate pancetu ili pršut potrebno ih je prethodno prepeći u tavici.

Umutite jaja, mlijeko i vrhnje te prelijte po povrću. Na samom kraju posipajte parmezanom i dodajte nekoliko kapi kreme od balsamica.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180C stupnjeva oko  40 minuta. Zadnjih 10 minuta pečenja stavite na opciju donjih grijača kako površina quichea ne bi zagorila.

PREPORUKA:

Quiche možete servirati kao toplo ili hladno jelo, a odlično paše uz rikolu poškropljenu kremom od balsamica. Za ovu posebnu klopicu ignorirali smo vino i otvorili smo 'home made' pšenične pivice kojima me razveselio 'quiche eater'  Vanja. Autor ovih pivica je Marinko Banovac iz Istre, koji si pićence sprema za vlastite potrebe i vjerujte mi - to je u svakom smislu okus koji treba ukomponirati u riječi 'pravo pivo'!

Objavljeno: 02.07.2012. u 11:39

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p