KOLUMNE

Slatki sokovi života: Živi svoj čokoladni san!

Posjet austrijskoj tvornici čokolade

Kada je prije desetljeća bankrotirao, gospodin Zotter nije odustao od svog sna i možda je upravo to impresija koja me navela da vam donesem priču, a ne recept. Recept je upravo taj san od kojega ne trebate odustati sve dok ga ne sprovedete u javu.

Gosp. Zotter je u Australiji i Americi radio kao slastičar, a onda se odlučio vratiti u rodnu Austriju u Graz, gdje je započeo svoj vlastiti posao i slavno propao. Preselio se na svoje obiteljsko imanje u Regensburg, u neposrednoj blizini Graza, gdje je svoj san nastavio proizvodeći čokolade sa suprugom u staji.

                                       

Danas, samo nekoliko godina nakon, bez zaduživanja od strane države i banke, izgradio je tvornicu gdje proizvodi 360 vrsta čokolade i ima 130 zaposlenih koji rade u manufakturi, a ne u staji.

Zanimljivo je upravo to da zapošljava lokalno stanovništvo te da je svoju malu tvornicu čokolade pretvorio u pravu turističku atrakciju. Posjetitelji mogu isprobati sve vrste čokolada te uživati na imanju uz restoran i susretljive životinjice koje vam doslovno jedu iz ruke. Zanimljivost je također da Zotterove ljame koje je od zaposlenika dobio na poklon za rođendan, poniji, srne i bizoni, slušaju JS Bachove kompozicije koje ore čitavom kotlinom i okolnim brijegovima koji ih okružuju.

Tijekom posjete Zotteru naletjela sam na groblje na imanju, prva asocijacija kada sam vidjela nadgrobne spomenika bila je da su to preminule životinje. No, to je bilo daleko od istine. Naime, nadgrobni spomenik je naslovljen imenom svake čokolade koju više ne proizvode tako da se svaki ožalošćeni kupac može na emotivan način oprostiti od nje nakon što sazna da više nije u ponudi.

Prepuna dojmova mogu vam samo preporučiti da posjetite Zotter, tvornicu koja radi organsku i biološku čokoladu iz fairtrade sirovina. I ne zaboravite živjeti svoj san jer tek tada on poprima oblike jave.

Zagrizi svaku bombonijeru iz kutije, one koje ti se ne sviđaju ostavi sa strane, a one čiji okus te očara jedi, trudeći se da okus ostane što dulje u tvojim ustima.

No, ne zaboravi, odmotaj i okusi svaku od njih,  tek tada ćeš moći ocijeniti koja je najbolja!

Kiss!

Zorica

Photo: Maja Danica Pečenić

Objavljeno: 30.10.2012. u 11:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p