TINA LONČAR

Borna Rajić: Poslanice iz Pariza

Sindrom Borne Rajić
Borna Rajić 
Spokojna i blažena, ispunjena nekom svetom radošću i prosvijećena kao da je netom sišla s oblačića samospoznaje, Borna Rajić svojim lucidnim poslanicama iz Pariza već mjesecima unosi dašak mudrosti u naše skromne hrvatske domove.
 
Tihim i staloženim glasom otkriva nam najskrivenije tajne života, vjere i agruma, zaogrnuta pariškim sutonom recitira Cesarićeve stihove, prožeta dubokim unutrašnjim zadovoljstvom pleše nakićenim prostranstvima svog teško stečenog doma i propovjeda o snazi pozitivnih misli koje su, navodno, sasvim dovoljne da vas iščupaju iz ralja neimaštine i neplaćenih prekovremenih sati u kvartovskom marketu. Nas koji nismo dovoljno bliski Bogu i hodamo svijetom zatvorenih očiju, koji nemamo sposobnosti i snage pronaći istinu u sebi samima, propovjednica u štiklama virtualnim kanalima podučava najvećim životnim lekcijama koje kombiniraju new-age mudrolije iz „Tajne“ Rhonde Byrne, Weberovu „Protestantsku etiku i duh kapitalizma“, produhovljena učenja Sri Swamija Vishwanande i Bibliju. Pračena budnim okom kakadua Leona, u stilskoj maniri princess Ozane dok priča o pohanim tikvicama i šamana Hodaka na bunici, Borna svojoj, znanja gladnoj, publici podastire čitav niz savjeta koji se protežu od dizajna interijera, preko nutricionizma, modnih savjeta pa sve do duhovnih učenja i life coach savjeta kako se, snagom pozitivnih misli te vjerom u sebe i Boga, izvući iz mulja materijalnog siromaštva.
  
borna Rajić
 
Veli gospođa Borna da je sve to odraz neznanja. Ljudi ne znaju. Nemaju pojma. Razmišljam o tim mudrim riječima i pitam se što sam to u životu propustila naučiti. Šest je sati ujutro. I dok izluđena rokovima koji me stišću sa svih strana kuham kavu i spremam se za novi radni dan, gospođe zaposlene na kasi u popularnom hrvatskom supermarketu već su odavno u pogonu, prenose teške kutije iz kamiona u skladište, pod teretom okrutnog minimalca i šefa koji ih tretira kao zamjenjivu robu bez duše. I dok se svakodnevno ustaju u zoru pogrbljene od težine hrvatske realnosti, pitam se, kvragu, što ih košta da malo za promjenu pozitivno razmišljaju? Što u Hrvatskoj košta uvredljivo malo plaćene učitelje razredne nastave da se naoružaju optimističnim mislima? Ili pak liječnike koji, u potrazi za zasluženim standardom, sreću mahom pronalaze u inozemstvu? Ili onu čitavu četu klinaca, onu koju zovu izgubljenom generacijom, što godinama nakon studija baš nitko ne želi zaposliti pa čame na burzi moleći Svevišnjeg da se za njih nađe kakav sezonski posao na obali? Što ih košta? Zašto hodaju svijetom „neprobuđeni“ bez saznanja da je dovoljno samo zagledati se u svoju nutrinu i pronaći odgovore?
  
Borna Rajić
 
Zašto Bornine propovjedi svekolika hrvatska javnost doživljava kao sprdnju? Zato što nije važna samo poruka već i iz čijih ustiju ona izlazi i širi se do naših ušiju. Da se, kojim slučajem, Mate Rimac, ponos i dika domaćeg poduzetništva i osnivač jedne od najuspješnijih tvrtki na našim prostorima, odvaži pokrenuti video blog putem kojeg bi prosipao mudre savjete o tome kako se obogatiti i biti uspješan, malotko bi iste smatrao degutantnima i uvredljivima. Vjerojatno Istinu s velikim „i“ ne bi vezao ni uz kakve new-age bullshit spike već uz red, rad i disciplinu, jedinu tajnu krvavo stečenog uspjeha. Rekao bi gladnom narodu da nikada ne prestaje raditi. Da se budi u 6 ujutro i odlazi s posla u ponoć. Naravno, virtualni Rimac TV nikad neće ugledati svjetlo dana jer dotični gospodin za propovjedanje na You Tubeu, jednostavno, nema vremena.
 
Borna Rajić 
Na stranu diskutiranje o ljubavi koja je postojala ili nije postojala između gospođe Borne i Luke, kralja mlijeka, u to se neću niti imam pravo uplitati, ali činjenica jest ta da je naša velika učiteljica života većinu svog materijalnog bogatstva stekla najskupljim razvodom u domaćoj povijesti. I zato Bornine poslanice iz luksuznog pariškog doma, okupane blaženstvom i spokojem, prosječni Hrvat sluša s podsmijehom. I pita se, na kraju krajeva, što joj sve to treba? Možda osjeća dubok poriv i moralnu propovjedničku obvezu da običan, zaslijepljeni puk pouči tajnama velikog Stvoritelja bitka i svemira. Ako ne, pitanje je čemu? Zašto jednostavno ne uživa u svoj toj silnoj lovi, ne šeta u svojim skupim dizajnerskim cipelicama, koračajući ulicama Pariza s noge na nogu i ne ispija kave s pogledom na Eiffelov toranj dok ju istovremeno boli džon za neku tamo hrvatsku javnost? Sama sa svojim spoznajama, anonimna i bogata? Kao da nije dostatno biti prljavo bogat, već, u potrazi za vlastitim identitetom, moraš biti i poznat. I to pošto- poto. Inače kao da si nitko i ništa. Podsjeća me to na sveprisutni sindrom koji hara među četom domaćih udavača što se nazivaju poduzetnicama makar realno nitko nema pojma što točno poduzimaju. Ne bi bilo fer zaključiti niti kako su se sve udale isključivo iz interesa. Tko smo mi na kraju krajeva da sudimo iz kojih je netko razloga potpisao ugovor s vijekom trajanja: „dok nas smrt ne rastavi“? Posve nebitno. Jedino što mi nije jasno, a ne uspijevam na to pronaći odgovor kada pogledam u svoju nutrinu i uključim svu silinu pozitivnih misli tijekom meditacije, jest čemu tolika silna želja da se umjetno stvori identitet koji se bazira na predznaku: poznat i slavan? Pa makar ti se i smijali? Biti prljavo bogat u jednoj od najvećih svjetskih metropola, sasvim je dovoljno.
 
Borna Rajić
 
 Foto: Instagram
Objavljeno: 25.04.2015. u 10:00
Tagovi: borna rajić

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p