TINA LONČAR

Gospođice, Instagram želi da se obrijete!

Zašto društvena mreža cenzurira nedepilirane bikini zone?
sticks and stones 
Nakon što je, bez ikakvog upozorenja, cenzurirao fotografiju australskog online magazina Sticks and Stones i odstranio sporni profil s lica virtualnog svemira, Instagram se iznova našao na vjetrometini oštre feminističke kritike. Dvije mlađahne djevojke, dva minijaturna bikinija i jedna velika stisnuta cenzura preko njihovih razgolićenih tijela izazvala je neviđeno, epsko klanje „argumentima“, pozive na radikalne akcije oslobođenja žene iz okova patrijarhata i, internetu svojstveno, anonimno šamaranje uvredama.
 
Neprimjereno, gnjusno, vulgarno… preuveličani epiteti skučenih umova miješali su se s didaskalijama mučnine i povraćanja što su nemilo klizile s tipkovnica zgroženih puritanaca. Zašto je jedna, naoko obična fotografija, izazvala raspravu tolikih razmjera u živahnom virtualnom plenumu? Pa tisuće takvih obitava u bespućima interneta. Polugola ženska tijela virkaju iz svakog kutka, smješkaju se s reklamnih panoa uz cestu i televizijskih ekrana u podne... Više nitko ni ne propituje njihovu primjerenost ili pak štetan utjecaj na mlade, još nerazvijene umove. Sve dok… da, postoji ali. Sve dok ta ista gola ženska tijela zadovoljavaju društvenu, patrijarhalnu percepciju ženstvenosti. Sve dok zadovoljavaju strogi društveni PS, mogu proći. Ako ispadaju iz pravila, bivaju obrisana kao vulgarna, gnjusna, bljak i fuj. Ova dva mlađahna tijela, cenzurirana od strane vrhovnog moralnog arbitra Instagrama, su naime, proglašena bljak i fuj neprimjerenim jer djevojke nemaju propisno depiliranu bikini zonu. No, to nije prvi ispad ove društvene mreže kad su u pitanju dlačice koje proviruju iz gaćica intimne ženske zone. Isto se dogodilo i kanadskoj fotografkinji Petri Collins nakon što je postavila fotku svog međunožja u, poprilično čednom, donjem rublju. I bez obzira što nije učinila baš ništa što bi ugrožavalo stroga pravila mreže, nema golotinje, ni nasilja, sadržaj nije niti pornografski niti proklamira nezakonite radnje ili pak potiče mržnju i nesnošljivost, Instagram je otklonio sadržaj kao neprimjeren budući da se na slici vide dlačice koje tamo, naime, ne bi trebale biti.
  
Petra
  
Puritansko društvo smatra da je to bljak i fuj. Instagram smatra da pod hitno treba posjetiti kozmetički salon i izložiti se mukotrpnom tretmanu vrućim voskom. Instagram smatra. Na prvi pogled, čitava priča zvuči banalnom. Nedostojnom rasprave. Hej, pa to je samo Internet. Preskoči i zaboravi. Koga briga. No, koliko god taj Internet ne smatramo stvarnošću on definitivno, u nekoj, nezanemarivo velikoj mjeri, odražava realno stanje stvari i istovremeno popunjava dobar dio naših života. Što nam, naime, o stanju uma našeg društva govori ova cenzura? Govori nam, tako izravno i jasno, da naše zapadnjačko društvo, koliko god ga smatramo liberalnim i otvorenim spram osobnim preferencijama, ipak nastoji regulirati pravila kako ćemo izgledati. Ne poručuje nam samo što smatra lijepim ili ružnim, već i što smatra- potpuno neprihvatljivim. Preko čega ne može preći, što je nužno cenzurirati, otkloniti iz javnog diskursa kao vulgarno i gnjusno. Govori nam da naše tijelo nije samo vlasništvo nas samih već da na njega pretendira i društvo koje će ga svim raspoloživim silama i sredstvima nastojati: ili oblikovati sukladno vlastitim normama ili, ako ne zadovoljava, odstraniti kako ga drugi pripadnici društva ne bi trebali gledati.
 
Petra
  
U javnosti možeš biti razgolićena jedino ako si mlada, zgodna i propisno, temeljito izdepilirana. Ako Kim Kardashian pokuša „potrgati Internet“ svojim golim tijelom, nikome ništa, a ako to isto pokuša učiniti dama u poznim godinama s dlakavim pazusima, celulitom i obješenim bicepsima, komisija za ćudoređe ustat će na noge i učiniti sve da se gadljiva fotografija odstrani i zauvijek pokopa u skladištu zaborava. Istovremeno, posve je OK u javnost plasirati fotografije na kojima se vidi isprebijano lice poznate pjevačice, snimke premlaćivanja i sakaćenja, bombardiranja i klanja nevinih. Ali par dlaka, one su nacionalni problem! I najtužniji dio čitave štorije je taj da će mnogi, s duboko internaliziranim društvenim normama o prihvatljivom izgledu ženskog tijela, iste fotografije popratiti didaskalijama povraćanja i proglasiti vulgarnima, gnjusnima i fuj - bez da su se ikada zapitali je li to njihovo vlastito mišljenje ili pak nečije tuđe, davno nametnuto i duboko urezano u kolektivnu svijest.
 
Foto: Instagram
Objavljeno: 09.02.2015. u 12:37
Tagovi: instagram

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p