SVJETSKA MODA

Ryan Burke - „čovjek umjetnost“

Fotograf, make-up artist i sam svoj model
Ryan Burke 
Nezaustavljivo je haračio undergound scenom Los Angelesa. Sakupljao plesačke milje u nogama razuzdano provodeći vikende divljajući po krcatim podijima noćnih klubova, seleći se godinama s jednog partyja na drugi, upijajući vibru noćne scene bivajući sve više impresioniran slobodom i stilskim izričajima osebujnih likova koji su ga okruživali. A onda je blještave disco kugle grada anđela zamijenio onima Velike Jabuke.
 
Imao je ambicioznu namjeru da, možda, uspori tempo života i postane staloženiji, no ritam grada kao što je New York tu mu odluku nikako nije olakšao. Osjetio je kako bi bilo šteta u takvom gradu ne živjeti punim plućima pa je nastavio partijati istim intenzitetom. No, fenomenalni Ryan Burke sa sobom je u novi grad preselio i svoju staru naviku koju je gajio od samih početaka svojih noćnih divljanja i od iste sam sebi napravio- posao. Kao pripadnik queer zajednice, oduvijek je bio inspiriran osebujnom umjetničkom svitom i kulturom drag queena te moći transformacije u neke zamišljene, gotovo magične likove. U višesatnom kostimiranju, koje bi ponekad potrajalo čak i dulje od osam sati, Ryan bi, svaki puta, nastojao iznova izumiti neku novu sferu svoje ličnosti. Šareniju, avangardniju, bizarniju. No, bez previše planiranja. Pustio bi kreativnost da teče kako bi izbjegao izgledati šablonski, previše uredno i unaprijed osmišljeno.
 
Burke
 
Svaki je izlazak talentiranom Burkeu bio prilika da otkrije do kuda može doseći njegova vlastita, izmaštana vizija sebe samoga. Svo to temeljito otkrivanje granica i mogućnosti vlastite ekspresije, dovelo je njegov umjetnički izražaj do savršenstva. Nakon svih silnih sati uloženih u šminku i izradu složenih umjetničkih instalacija, asesoara i rekvizita koje nadopunjuju styling, obično fotografiranje mobitelom vlastitog odraza u ogledalu činilo se poput umanjivanja silnog truda, talenta i vremena. Tako je genijalni Burke usavršio fotografiju i postao pravi one-man-show. Model, make-up artist i fotograf. Genij par excellence.
 
Burke 
No, inicijalna namjera, kaže, uopće nije bila postati hvaljenim umjetnikom sa zaluđenom četom obožavatelja, već samo dokumentirati vlastiti život. Kako bilo, njegova je fotografija, u najmanju ruku, fantastična. U kolopletu boja i tekstura koje se miješaju kao na slikarskom platnu, može se doimati čak i pomalo nadrealnom. Kao da njezin subjekt nije samo čovjek, već se radi o čudesnom biću iz neke druge galaksije ili pak o junaku sa stranica SF romana. Kreirajući tako od sebe samoga svaki puta neki novi, pomno osmišljen i do u detalja izgrađeni lik, Burke istovremeno pomiče granice mode i umjetnosti te miješa spomenute sfere u neku novu domenu. I bez obzira što njegove fotografije vuku očiglednu inspiraciju drag queenom te makar je i sam pripadnikom queer kulture, njegova je estetika, prije svega, univerzalna. Ljepota i magija njegova stvaralaštva ne ostavljaju prostor za krute i dosadne, društveno uvjetovane, šablone rodnih obilježja, već samo za- divljenje. Rušeći granice ustaljenih normi u silnoj težnji za slobodom bez okova predrasuda, opus Ryana Burkea samo je još jedan dokaz koliko vrijednosti leži u umjetnosti i zašto je važno nastojati je sačuvati.
 
Burke 
Burke 
Burke 
Burke 
Burke 
Foto: Ryan Burke
 

Objavljeno: 06.02.2015. u 16:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p