TINA LONČAR

Stilske lekcije Iris Apfel

Ikona stila od koje možemo mnogo toga naučiti
Iris Apfel 
„Znaš, ti nisi lijepa niti ćeš ikada biti lijepa. No, to nema nikakve veze jer imaš nešto puno puno bolje. Imaš stila.“ Bile su to riječi kojima je Frieda Loehmann počastila tada još mlađahnu Iris Apfel dok je u svojim šarenim cipelama tek počela koračati modnim cestama.
 
Od tada su prohujala desetljeća, a Iris se još uvijek zarazno smije, sklapa svoje naborane ruke ukrašene nakitom dok odmjereno izgovara riječi nazivajući se „gerijatrijskom starletom“ i „posljednjim živućim tinejdžerom“, podsjećajući pritom, u šarenilu boja, na neko od umjetničkih ostvarenja Henrija Matissea. Fućkaš dosadne kanone ljepote kad imaš vibru kao Iris Apfel. Onaj nepobjedivi puls života koji struji svakom kretnjom i stapa se sa zadovoljstvom koja proizlazi iz spoznaje da možeš biti što god želiš, ne mareći za pravila i zatupljujuće društvene norme. Rijetka ptica modne scene, kako često nazivaju ovu vremešnu, istinsku ikonu stila, definicija je svega onoga u što bi se valjalo ugledati. Ona nije samo platno izvrsno pomiješanih boja i tekstura, hodajuća plošna persona koja kuži kako se propisno kombiniraju nijanse, jer to jednostavno nije dovoljno ako uokolo hodaš s metlom u guzici.
 
iris Apfel 
Ona je britka, inteligentna, domišljata, mozak joj i u devedesetima radi kao švicarska urica, a sve što radi, tako očaravajuće ležerno, radi s tolikim zadovoljstvom da iz svake njezine kretnje i riječi koju izgovori frcaju atomi nepobjedive životne energije. Koga briga za sva dizajnerska imena koja imaš popisana na odjeći i to što tvoja kombinacija na fotografiji izgleda dobro ako si čitavo vrijeme smrznut k'o grašak iz supermarketa, imaš amputiran smisao za humor i jedino privlačno na tebi je tvoja odjeća? To ne znači da imaš stila, to samo znači da se znaš fotogenično odjenuti. Super, no nimalo impresivno i s nimalo potencijala da postane ikonično. I upravo nas tome uči Iris Apfel. „Stil je- stav, stav, stav.“ Naglašava kada god je pitaju za definiciju. No, ona čak niti ne treba dotično izgovoriti, dovoljno ju je samo pogledati. I možda se nekome može doimati poput kanarinca koji je upao u kantu boje, no za takva mišljenja nju nije nimalo briga. Za nju je odijevanje poput jazza- improvizacija. Poput kutije prepune Lego kockica s bezbroj opcija. Nešto u čemu uživa i što koristi kao začin sivom svijetu. Ona je kolekcionarka koja kupuje sve što joj se svidi i privuče njezinu pozornost, sve u što se „zaljubi“, od dizajnerskih i skupih komada pa sve do onih jeftinih vintage krpica na vješalicama trgovina u predgrađu. „Ako mi neće odgovarati- pretvorit ću ih u jastučnice,“ govori uz smješak. Pravilima ne robuje jer ju uopće ne zanimaju.
 
iris Apfel
 
I makar je tak u osamdesetima, nakon izložbe u njujorškom muzeju Metropolitan, zaradila svjetsku slavu i kultni status, naglašava kako je to neopisivo zabavlja obzirom da je ista već desetljećima. Još otkako je pedesetih sa suprugom Carlom otvorila tvrtku koja se bavila reprodukcijom starih tkanina i uređivala Bijelu kuću tijekom mandata čak devet američkih predsjednika, sjeća se kako Nixon nikada nije palio grijanje pa je hodala prostranim predsjedničkim halama ogrnuta s nekoliko slojeva odjeće. Kako su radi zahtjeva posla mnogo putovali raznim djelovima svijeta tako se Apfel zaljubila u odjeću etničkog štiha, u boje i kompozicije koje se stapaju s okolinom. Sada, dvadeset godina nakon što su prodali tvrtku i umirovili se, Iris radi više nego ikad. Potpisuje svoju liniju torbi, nakita i cipela, dizajnira nijanse MAC kozmetike, krasi naslovnice modnih magazina, gostuje kao profesorica na univerzitetu u Texasu... Stav, stav, stav- sve ostalo je bezveze.
 
Iris Apfel 
Objavljeno: 31.03.2015. u 14:08

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p