TINA LONČAR

Važno je zvati se Caitlyn

Je li transseksualna zajednica dobila pozitivnu ikonu?
Vanity Fair  
Sedamdesetih se godina lik Brucea Jennera ucrtao u srca čitave jedne generacije kao simbol američkog sna, dokazni materijal uspjeha što ne stoji zapisan negdje u knjigama sudbine već dolazi kao rezultat ustrajnosti i krvave borbe. Bruce Jenner za američku je naciju bio utjelovljenje heroja, sportaša ovjenčanog zlatom, alfa muškarca u tijelu Apolona. Uzor milijunima dječaka koji su sanjali da jednoga dana budu baš kao on.

Bruce Jenner je tada, davnih sedamdesetih, imao status jednog od nas koji se uspio uzdignuti iz prašine prosjeka i pronijeti zastavu slobodnog svijeta osvojivši zlatnu olimpijsku medalju u desetoboju. Te se 1976. heroj nacije, kojeg je s titrajućim ponosom u očima pratila obećana zemlja Amerika, na pobjednički tron uspeo skrivajući grudnjak ispod dresa države čije je boje hrabro obranio. Taj isti Bruce koji je nekoć slamao srca mladim Amerikankama koje su ga čeznutljivo gledale na malim ekranima, heroj nacije i simbol slobodnog svijeta kakav SAD očajnički želi biti, današnjim generacijama poznatiji kao dio cirkuske trupe Kardashian, taj isti je Bruce nakon šest desetljeća, šestero othranjene djece i tri propala braka, zabljesnuo na naslovnici Vanity Faira kao – žena.
 
Caitlyn Jenner
Zarobljen u tijelu muškarca za koje je osjećao kao da mu ne pripada, Bruce Jenner se ovih dana ponovno popeo na tron kao pobjednik oslobodivši se teškog utega koji mu nije dao disati progovorivši pritom o nezamislivoj torturi, o istinskoj patnji i dubokim traumama koje je prolazio kao transseksualna osoba živeći čitav svoj život u laži. „Osjećao sam se tako prazno. Kao da je sve što sam činio bilo lažno. Nisam odlučio promijeniti spol kako bih bio zanimljiv. Učinio sam to kako bih živio,“ izjavio je Jenner u emocijama nabijenom intervjuu koji je uz male ekrane ponovno prikovao duboko podijeljenu Ameriku. „Zovite me Caitlyn“ stoji ponosno ispisano na naslovnici Vanity Faira koju krasi fotografija Brucea u ženskom donjem rublju, sa ženskim atributima, crtama lica i ženskim identitetom koji je uvijek negdje u sebi nosio plašeći se reakcija javnosti „slobodne“ Amerike.
 
U samo četiri sata nakon što je kontroverzna fotografija objavljena na Twitteru, Caitlyn je oborila svjetski rekord u brzini prikupljanja novih sljedbenika. I dok se konzervativna struja, već standardno, uskokodakala oko stručnog dijagnosticiranja duševnih oboljenja te raznih morbidnih prijedloga terapije koji uključuju paljenje na lomači, protjerivanje na najudaljeniji planet u galaksiji ili tretmane elektro šokovima koje je napustio još Freud u 19.stoljeću, liberalna je klika lik Caitlyn Jenner proglasila sinonimom borbe transseksualne zajednice čijim se pripadnicima ne dopušta da žive kao ljudi. Znači li medijska pompa i senzacionalističko dramljenje pripadnika sedme sile oko pitanja Jenner, i konačan proboj ove tabu teme u javni diskurs? Znači li to da će se konačno na tapetu staviti problem guranja pod tepih svih problema s kojima se suočavaju transseksualne osobe? Znači li to da su s Caitlyn Jenner svi oni zarobljeni u vlastitom tijelu dobili ikonu koja će kroz konstantno pojavljivanje u javnosti u konačnici popraviti i njihovu poziciju u društvu ili je u to iluzorno vjerovati?
  
Bruce Jenner
 
Transseksualnost nije izmišljotina modernog doba niti hir dokonih, makar bi mnogi u to silno voljeli vjerovati. Društvo je oduvijek na takve stavljalo žig devijantnih i neprilagođenih kamenujućih ih netolerancijom i nerazumijevanjem. Osjećaj srama utkan je u svaku minutu njihovih života jer im društvo u bitak ucrtava krivnju od koje ne mogu pobjeći. Nakon dugogodišnjih borbi i priznanja samima sebi da čitav život žive u laži, samo neki odluče istupiti i obavijestiti bližnje da žele toj torturi stati na kraj. Zbog nesposobnosti za razumijevanje i sebičnosti brojni bivaju protjerani iz svojih obitelji poput šugavih pasa koji ne zaslužuju empatiju, mnogi ne mogu pronaći posao pa žive na rubu siromaštva tražeći rješenje za financijske probleme u kriminalu, a više od 40% transseksualnih osoba priznalo je da je barem jednom tijekom života pokušalo suicid. Često ih se nastoji promijeniti, usmjeriti na pravi put kojekakvim metodama popravljanja psihe koji najčešće podsjećaju na istjerivanje đavla molitvom, ne pitajući se uopće koji je put pravi i tko o tome odlučuje.
 
Ashley Diamond samo je jedna od transseksualnih osoba u Americi, uz to i Afroamerikanka koja odslužuje zatvorsku kaznu u muškom zatvoru. Zahtjev za premještajem u ženski odbijen joj je makar je bila žrtvom repetitivnih brutalnih silovanja. Pravila su, očito, pravila. I od njih se ne odstupa ni pod koju cijenu čak i kad su u pitanju ozbiljne povrede onih temeljnih ljudskih prava. U očima društva koje se voli graditi da je slobodno i progresivno, neki su ljudi i dalje posve nevidljivi i nebitni. Javnost bi trebala više pozornosti posvetiti problemima onih koji čame sami na marginama društva, koji možda nemaju taj privilegij da budu bijeli, bogati i slavni. No, nikoga nije briga. Oni su javnosti željnoj trača posve nezanimljivi. I koliko god Bruce Jenner bio hrabar u svom istupu da nakon šest desetljeća postane ženom kakvom se uvijek osjećao, Bruce ni po čemu drugome ne spada u domenu marginaliziranih i diskriminiranih. Kao zlatni Olimpijac i zvijezda najpopularnijeg reality showa u čije dogodovštine hipnotizirano pilje stotine milijuna Amerikanaca, Bruce Jenner je ono što zovemo creme de la creme.
  
Bruce Jenner
 
Je li lik Catylin zbilja jedan, toliko velik korak naprijed za marginaliziranu, nevidljivu zajednicu transseksualaca, skupinu osoba koju većina društva smatra teško bolesnima i duboko poremećenima? Nažalost, ono što se veže uz reality show i klan Kardashian sinonim je za disfunkcionalnost, sveopći cirkus i slave radi slave same, a najveću vrijednost u njihovim životima ima šok kojim pune stupce tabloida, a čime ih mediji samo dodatno hrane. Sve ono, uz što transseksualci ne žele da ih se povezuje. U pripremi je reality show u kojem će glavnu ulogu imati Bruce i njegova preobrazba u Caitlyn. Ispada, nažalost, da se čitava borba i tegoban život koji je vodio reduciraju na puku zabavu za mase željne senzacionalizma uz koju bi se mogli sprdati i čuditi „k'o picek glisti“. Sasvim sumnjam da bi itko mogao biti toliko lud da, kao što mnogi zlobnici naklapaju, prođe kroz bolnu torturu promijene spola samo kako bi bio zvijezda televizijske sapunjare. U pitanju je, ipak, princip osobne sreće, a za svakog tko tvrdi da je liberal, ne postoji veća vrijednost. Nadajmo se barem, s daškom optimizma jednog okorijelog realističara, da će ova preobrazba pred očima javnosti barem malo razbistriti vid onima kojima oči muti netolerancija, a onima koji pate u tišini donijeti barem tračak nade u neko bolje i pravednije društvo.

Foto: Getty images, Vanity Fair
Objavljeno: 03.06.2015. u 20:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p