KOLUMNE

Umjesto srednjeg prsta, potegni čokoladicu iz rukava!

Twix iz kućne radinosti

Eh, da je moja majka bila pametna kupovala bi Twix, a ne dvije iste vrste čokolade. Naime, moja mlađa sisterica je uvijek htjela moju, misleći da je bolja, čak i kada sam bila jedan red u prednosti s jedenjem ona ih je mijenjala. Naravno, nije to bilo loše za mene, no izluđivale su me te zamjene. Na kraju slatkog užitka uvijek se oduprla  mojim provokacijama da se sada trebamo zamijeniti za omot. Eto, da je majka kupovala Twix ne bi imali problema niti s omotima. Kasnije se taj slatkiš, da ga previše ne reklamiram, sveo na pristojno pokazivanje srednjeg prsta frajerima u osnovnjaku. Onako, dobro sam ja to izvježbala: klik s dva prsta, ali tako sofisticirano da naglasak uvijek ostane na srednjem.

Danas, ako ste sa mnom bili na zamornom sastanku i ja sam iz torbe izvukla Twix i još vas ponudila njime ... trebali ste znati koliko je sati... Toliko sati da sam na najpristojniji način poručila: F* U!

Kažu da se život svodi na sitnice, na sitne detalje, a ja im itekako pridajem važnost. Uvijek rabim neke suptilne, simbolične poruke, a onaj tko ih skuži kao pod sloganom neke političke kampanje postane: Moj čovjek! Tako recimo muškost ubijam ispijanjem rose vina. Ukoliko čvrsto stojite u svojim hlačama ili općenito držite do svojih stavova odbit ćete piti rose u mom društvu iako ću zatreptati okicama i reći: Ajmo neki rose, može?

No, vratimo se se mi na čokoladicu. Dakle, postoji trenutak u životu kada se poželite oboružati s desecima Twixova, čak im pridodati toliki značaj da ćete ih ispeći sami, onako s guštom.

Pa krenimo...


POTREBNO:

Biskvit:

220 g maslaca sobne temperature

85 g šećera u prahu

1 jaje

1 žličica ekstrakta od vanilije

250 g višenamjenskog brašna

pola žličice soli

Karamela:

3 vrećice karamel bombona (Werter's)

2 žlice mlijeka ili vrhnja za kuhanje

prstohvat soli

Čokoladna glazura:

300 g mliječne čokolade

nekoliko kapi ulja

POSTUPAK:

Izradite mikserom maslac i šećer u prahu, dodajte jaje, ekstrakt vanilije te sol i brašno. Ručno formirajte tijesto u kuglu, razvaljajte na papir za pečenje te stavite peći oko 25 minuta u pećnicu zagrijanu na 150 Celzijevih stupnjeva. Tijesto treba ostati bijelo, ne smije početi poprimati zlatnu boju.

Karamele, mlijeko i prstohvat soli istopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici (cca. 3 minute, ovisi o jačini vaše mikrovalke). Karamelu u tekućem stanju razmažite po biskvitu te ostavite u hladnjaku kako bi se povezalo. Biskvit s karamelom režite u oblike po želji, prutiće, kockice.

Istopite čokoladu, dodajte joj nekoliko kapi ulja za sjaj te u glazuru uvaljajte oblikovani biskvit s karamelom. Odložite na papir za pečenje i ostavite na kratko u hladnjaku kako bi se glazura stvrdnula.

                                         

Jedino što vam preostaje je pozvati, recimo, roditelje od svog dragog na večeru i servirati im suptilnu poruku ili pak strpati zalihe čokoladice u torbu, pa ih, poput mene, izvlačiti kao as iz rukava u ključnom trenutku.

 

Dobar tek!

Zorica

 

Objavljeno: 06.02.2013. u 15:21

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p