KOLUMNE

Začinite svoj život: Postoje trenuci kada je čokoladi potreban chili

Chili torta by Zorica Živković Farina

Dugo mi je trebalo da usavršim ovu tortu i nazovem je čisti seks!

Problematika je nastala oko gramaže chilija i ako se pitate gdje sam ja na fotografijama mogu samo reći da ovdje moja malenkost pada u drugi plan. Ovo je odličan izgovor kako bi zapravo sakrila podočnjake i iscrpljenost koju je izazvao angažman oko CoffeeArta Festivala kave Zagreb i Bistroa Lauba.

Povod za ovu tortu  svakako je tema o ljudskim odnosima i trenutak kada nešto slatko postaje ljuto. Naizgled bezazleno, slatko i čokoladno - okus  koji nam je svima poznat odjednom iznenađuje - ostavlja ljutkast okus na nepcu. Višnja je naravno ovdje spasiteljica koja svojom kiselinom, svježinom uzdiže i balansira težinu kreme.

Ako nekom poželite prirediti dodatnu ekstazu uz krišku ove torte sparite kardamon u zrnu. Razmrvite ga među zubima i sljubite skupa sa zalogajem torte - ekstaza.

POTREBNO

Biskvit:

120 g čokolade

25 g maslaca

3 žutanjka

4 bjelanjka

40 g šećera

Krema:

250 ml slatkog vrhnja

200 g čokolade za kuhanje (70%udjela kakaa)

150 g čokolade s chilijem

200 ml vrhnja za kuhanje

teglica kompota od višanja

Toping:

biljno vrhnje za šlag

kakao u prahu za posipanje

POSTUPAK:

Rastopite čokoladu na pari i dodajte joj maslac. Žutanjke tucite s jednom polovinom šećera, a bjelanjke s drugom šećera. Pomiješajte tučene žutanjke i bjelanjke, ulijte u kalup za torte i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.

Prokuhajte vrhnje za kuhanje. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. U recept sam stavila varijantu s čokoladom od čilija zato što netko može pretjerati pri doziranju začina, no ako ste hrabri zaboravite na tu varijantu: koristite samo 350g čokolade za kuhanje u koju ćete dodati prstohvat chilija i prstohvat kajenskog papra u prahu.

Ostavite da se malo ohladi. Istucite slatko vrhnje i pomiješajte ga s kremom od čokolade i vrhnja za kuhanje. Ocijedite višnje iz kompota, rasporedite po hladnom biskvitu te ulijte kremu od čokolade i vrhnja. Ostavite u frižideru nek se stvrdne, a zatim dodajte tučeni biljni šlag i posipajte kakaom.

I na kraju: Začinite nečiji život ovom tortom!

 

Zorica

Objavljeno: 22.10.2012. u 14:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p