Dugo mi je trebalo da usavršim ovu tortu i nazovem je čisti seks!
Problematika je nastala oko gramaže chilija i ako se pitate gdje sam ja na fotografijama mogu samo reći da ovdje moja malenkost pada u drugi plan. Ovo je odličan izgovor kako bi zapravo sakrila podočnjake i iscrpljenost koju je izazvao angažman oko CoffeeArta Festivala kave Zagreb i Bistroa Lauba.

Povod za ovu tortu svakako je tema o ljudskim odnosima i trenutak kada nešto slatko postaje ljuto. Naizgled bezazleno, slatko i čokoladno - okus koji nam je svima poznat odjednom iznenađuje - ostavlja ljutkast okus na nepcu. Višnja je naravno ovdje spasiteljica koja svojom kiselinom, svježinom uzdiže i balansira težinu kreme.
Ako nekom poželite prirediti dodatnu ekstazu uz krišku ove torte sparite kardamon u zrnu. Razmrvite ga među zubima i sljubite skupa sa zalogajem torte - ekstaza.

POTREBNO
Biskvit:
120 g čokolade
25 g maslaca
3 žutanjka
4 bjelanjka
40 g šećera
Krema:
250 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje (70%udjela kakaa)
150 g čokolade s chilijem
200 ml vrhnja za kuhanje
teglica kompota od višanja
Toping:
biljno vrhnje za šlag
kakao u prahu za posipanje


POSTUPAK:
Rastopite čokoladu na pari i dodajte joj maslac. Žutanjke tucite s jednom polovinom šećera, a bjelanjke s drugom šećera. Pomiješajte tučene žutanjke i bjelanjke, ulijte u kalup za torte i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.


Prokuhajte vrhnje za kuhanje. Čokoladu razlomite na manje kockice i prelijte vrelim vrhnjem. U recept sam stavila varijantu s čokoladom od čilija zato što netko može pretjerati pri doziranju začina, no ako ste hrabri zaboravite na tu varijantu: koristite samo 350g čokolade za kuhanje u koju ćete dodati prstohvat chilija i prstohvat kajenskog papra u prahu.
Ostavite da se malo ohladi. Istucite slatko vrhnje i pomiješajte ga s kremom od čokolade i vrhnja za kuhanje. Ocijedite višnje iz kompota, rasporedite po hladnom biskvitu te ulijte kremu od čokolade i vrhnja. Ostavite u frižideru nek se stvrdne, a zatim dodajte tučeni biljni šlag i posipajte kakaom.

I na kraju: Začinite nečiji život ovom tortom!
Zorica
Objavljeno: 22.10.2012. u 14:36