LIFESTYLE

Zaslužuje li Greta Thunberg Nobelovu nagradu za mir?

I kako se aktivizam vrijedan divljenja pretvorio u populistički trik?

Najpoznatija klimatska aktivistkinja, 17-godišnja Greta Thunberg, drugu je godinu zaredom nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Iako su mnogi očekivali da će spomenuta nagrada pripasti mladoj, švedskoj učenici još prošle godine, ona je naposljetku završila u rukama etiopijskog premijera Abiyja Ahmeda Alija, koji je Nobela zaradio zahvaljujući svom uspješnom angažmanu u uspostavljanju mira sa susjednom Eritrejom.

Prošlo je gotovo deset dana otkako su dva švedska zastupnika nominirala Gretu Thunberg za Nobelovu nagradu za mir, a kao glavni razlog navode naporan rad i trud koji je uložila kako bi svjetskim političarima otvorila oči i upozorila na klimatsku krizu koja je zahvatila čitavu Zemlju. I zaista, gotovo da i nema osobe koja danas negira probleme ekosustava, baš kao ni činjenicu da je jedan od glavnih faktora pretjerani konzumerizam i neodgovorno ponašanje čovjeka, stoga je vrlo lako zaključiti da je svaka poruka koju Greta upućuje javnosti, kao i klimatski alarmizam koji je potpuno zaludio mlađe generacije, plemenitog karaktera. Čak štoviše, zašto bi itko proturiječio ili kontrirao uplašenoj djevojčici koja jedino što želi jest spriječiti masovno izumiranje prirode, a samim time i čovječanstva?

Štrajk za klimu - Erlangen, Njemačka

Neupitna je činjenica da je Greta Thunberg strastvena i impresivna mlada osoba koju nije fer suditi po istim standardima kao i odrasle aktiviste, no kada se radi o govorniku koji je pozvan na summit Ujedinjenih naroda o klimi, a kojega slušaju i štuju deseci tisuće mladih ljudi diljem svijeta, sloboda govora koja uključuje kritičko razmišljanje i slobodnu razmjenu misli i ideja, jedini je način da se postigne razuman konsenzus među svim bitnim govornicima, a posebice znanstvenicima. Problem, kao i obično, nastaje uplitanjem politike i pojavom populizma; gotovo da i nema medija koji je prenio stavove onih znanstvenika koji odbacuju masovnu histeriju o skorom izumiranju ljudske vrste, a da pritom nisu optuženi i etiketirani kao zločinci koji silom pokušavaju ušutkati nedužnu djevojčicu, bez obzira na činjenicu što u znanstvenim krugovima ne postoji jednoznačan odgovor na teoriju o klimatskoj katastrofi koja nas, navodno, vrlo brzo očekuje.

Štrajk za klimu - Nuremberg, Njemačka

U međuvremenu, brojni svjetski lideri, predsjednici, guverneri, političari i ostali moćnici koji u aktualnom klimatskom pokretu vide itekako dobru priliku za profitiranjem, potiču panično širenje straha među mlađim generacijama te kroz podržavanje stavova zabrinute djevojčice, javnosti serviraju svoje političke ideje, a sve pod krinkom brige za našu budućnost. "Ukrali ste moje snove i moje djetinjstvo svojim praznim obećanjima. Čovječanstvo je u procesu masovnog izumiranja; želim da paničarite. Želim da strahujete svaki dan!" dramatično je izjavila Greta koja je, prema vlastitom priznanju, razvila opsesivno kompulzivni poremećaj, ali i depresiju koju je dobrim dijelom potaknuo upravo strah od klimatske katastrofe koja nam prijeti. No, nažalost, čini se da dobrobit Grete nije apsolutno nikome u interesu.

Štrajk za klimu - Bruxelles, Belgija

Poticati i podržavati širenje masovne panike među ljudima, a posebice najmlađima, bez stvarnih činjeničnih dokaza ne pomaže apsolutno nikome, a ponajmanje Greti samoj; klimatske promjene dugoročno zaista predstavljaju prijetnju na koju valja konstantno upozoravati javnost no globalno podržavati izjavu izrazito zabrinute djevojčice da se zemlja nalazi na rubu masovnog izumiranja i da će nestati kroz sljedećih deset godina, nešto je sasvim drugo i, ono najbitnije, potpuno nedokazano. S druge strane, klimatski aktivizam Grete Thunberg, kao što i sama redovito izjavljuje, još uvijek nije rezultirao stvarnim promjenama u sustavu bilo koje države. Postavlja se pitanje; zašto je alarmizam bez stvarnog postignuća odjednom postao dostojan Nobelove nagrade za mir? I, još važnije, koliko ovakva vrsta totalitarnog aktivizma koji prkosi racionalnosti i demokraciji zaista ima veze s mirom?

Nobelova nagrada za mir

Dodjela Nobelove nagrade Greti Thunberg ujedno bi bila svojevrsna uvreda za druge mlade pobjednike, kao što je Malala Yousafzai; izvanredna mlada Pakistanka koja je, protestirajući protiv zabrane školovanja teško ranjena od strane talibana, a koja je kasnije, dolaskom u Englesku, postala međunarodno poznata i izuzetno uspješna zagovornica za prava na obrazovanje svih žena svijeta. Sugerirati da su uspjesi Grete Thunberg mjerljivi s Malalainim uspjesima, bilo bi puko pretvaranje progresivne ideologije u dostignuće vrijedno divljenja.

Malala Yousafzai

Briga za okoliš i održivost rastući je trend koji se pojavio mnogo prije Grete, a posebice u Europi koja se u zelenom smjeru kreće već dugi niz godina. I, iako je zaista važno raditi na aktivnom podizanju svijesti kada je u pitanju ekologija, također valja istaknuti da cijela priča stvorena oko lika Grete Thunberg ima i drugu, poprilično uznemirujuću stranu, a gledati kako svjetski moćnici poduzimaju korak dalje te ponovno koriste jednu od najpoznatijih svjetskih nagrada za potvrđivanje vlastite agende, u krajnju ruku je tragično i nimalo progresivno.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 16.02.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p