Primijetili ste kako je gospođa priroda iz ormara izvukla svoju najljepšu svečanu opravicu u širokom spektru boja? Također su vam za oko zapeli oni parovi po klupicama koji se ponašaju kao da im je roj leptirića uletio u utrobu? Niste primijetili ili ste već oguglali na to obzirom da je vaša veza ustajala kao lanjski snijeg na vrhu neke planine?
No, postoji lijek i za to: Vrijeme je da počnete jesti i servirati cvijeće!

Tijekom prošlog tjedna, troje me ljudi pitalo koje je to jelo kojim mogu impresionirati svoju svježe pečenu polovicu. Obzirom da muškarci vole pojesti konkretan komad mesa, a djevojke više naginju laganim jelima i spremne su na eksperimentiranje ... nije mi bilo lako pronaći odgovor! Jedno sam odmah znala - trebao je to biti konkretan komad mesa u cvijeću - koje samo po sebi simbolizira procvat nove ljubavi. Oni sa dugim stažom ovim jelom također mogu namamiti leptiriće na cvijeće.

Pureći batak u bazginim cvjetovima
POTREBNO:
- srneća ili janjeća potkoljenica, a može i pureći batak
- batat (slatki krumpir)
- maslac
- krupna morska sol
- medvjeđi luk ili mješavina svježe ubranih začina iz vrta (vlasac, peršin, bosiljak)
- 10 baby cikli (žuta ili crvena veličine loptica za stolni tenis)
- dvije žlice octa
- pola šalice sirupa od bazge
- svježi ili suhi bazgini cvjetovi za posipanje
- ulje
- balsamico krema (malina)

Komad mesa koji ste odabrali, (osobno sam zbog ukusa svoga gosta odabrala pureći batak) usolite krupnom morskom solju. Usitnite medvjeđi luk ili svježe začinsko bilje te pomiješajte s mekanim maslacem. Tom mješavinom 'zažbukajte' batak i stavite u vrećicu za pečenje. Pecite najmanje sat vremena na 200 stupnjeva povremeno okrećući vrećicu kako bi batak sa svih strana bio hruskav. Sačuvajte sok od pečenja.

Baby ili mladu ciklu kuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali žličicu octa (zadržava boju) sve dok ne omekša. Ogulite ju, ostavite 10 minuta u hladnoj vodi te na kuhinjskoj krpi da se osuši. Od 4 cikle, pomoću ručnog miksera, napravite pire. Dodajte sok od pečenja i octa po želji. Zagrijte ulje u tavici, stavite pire i pustite nek se kuha uz stalno miješanje. Ukoliko želite, pečenje karamelizirajte u umaku s time da ste ostavili nekoliko žličica umaka za dekoraciju.

Stavite grijati sirup od bazge. Dodajte ostatak cikle i pustite da se lagano kuhaju u sirupu 5 minuta.

Ogulite batat i izrežite ga na tanke ploške. Uronite u bazgin sirup u kojem se kuha cikla, posolite i pecite na rešetki u pećnici ili u tavici na nekoliko kapljica ulja.
Na tanjur stavite komadiće pečenja, baby cikle iz sirupa (prerežite ih na četvrtine), batat te dekorirajte umakom od cikle i kremom od balsamica. Pospite bazginim cvjetovima.
Nahranite se cvijećem kako bi vaši leptirići imali što ljepše stanište u kojem će se što duže i zadržati.

PREPORUKA:
Uz jelo servirajte lagano crno ili jako bijelo vino. U slučaju da ste se odlučili za crvenu ciklu preporučam crveno, a ako je na vašem tanjuru žuta onda točite bijelo.
Ukoliko poželite servirati desert, neka to bude nešto lagano. Namočite piškote u mješavinu kave, mlijeka, ruma i obložite dno zdjelice. Dodajte red mascarponea izrađenog sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije, red malina ili jagoda pa ponavljajte nizanje voća i kreme.
Skuhajte što ukusnije kako se onaj kome servirate ne bi pretvorio u kaktus. Uživajte u cvatu!

Zorica
photo: Samsung Galaxy SII
Objavljeno: 21.05.2012. u 11:36