KOLUMNE

Želite kožu poput hollywoodskih zvijezda?

Za Fashion.hr Style Community: Dr.Ivana Nola

Mezoterapija je vrsta tretmana koja se koristi u estetskoj dermatologiji a odnosi se na tretman kože cijelog tijela, iako se najčešće koristi za lice, vrat i dekolte. Mezoterapijom u različite slojeve kože unose se različite aktivne tvari, ovisno o tome želimo li tretirati bore, djelovati na ujednačenje tena, tretirati mrlje, provodit terapiju ožiljaka, tamnih podočnjaka, sitnih bora oko ustiju ili djelovati na cjelokupnu napetost kože tretiranog područja i postići efekt „mesoglow". Mesoglow je termin kojeg je teško prevesti na hrvatski, no  označava postizanje  ljepšeg tena, napetosti i sjaja kože.

Za mezoterapiju može se koristiti PRP metoda, odnosno vlastita plazma obogaćena vlastitim trombocitima, koja će stimulirati  regeneraciju  starog kolagena i stimulirati fibroblaste na stvaranje novih vlakana kolagena. U mezoterapiji se koriste  i brojni pripravci koji sadrže niz vitamina, minerala, elementa u tragovima i hijaluron u različitim koncentracijama. Uporabom različitih protokola, puno toga se može učiniti na unapređenju izgleda kože. Danas se koristi i mezobotoks tretman, koji primjenjuje vrlo malu količinu BOTOXA, s ciljem poboljšavnaja teksture kože, a odnosi se prvenstveno na sužavanje pora  osobito T zone lica.

U novije vrijeme mezoterapija se koristi i u tretmanima za stimulaciju porasta kose i to u kombinaciji s mezoterapijom kisikom i karboksi terapijom.

Točno određene aktivne tvari koje se koriste u mezoterapiji imaju različitu namjenu, od tretiranja celulita, strija,  ožiljaka od akna, bora, postizanje svježeg izgleda kože, učvršćivanje kože, revitalizaciju i reduciranje finih bora i pora.

 

Kako se aplicira?

Sam tretman mezoterapije može biti malo nelagodan, no apliciranjem anestetske kreme i ta nelagodnost se u potpunosti izgubi.

Cijeli tretman traje  oko 45 minuta, do sat vremena, ovisno o području koje se tretira.

Mezoterapija nema popratnih loših nuspojava, eventualno, ukoliko ja koža hiperreaktivna, mogu zaostati koji dan više, crvenkasti tragovi sićušnih uboda na površini kože.  Neposredno nakon mezoterapije cijela koža  tretirane regije može biti blago crvena, a to crvenilo nestaje za par sati.

Tretmani mezoterapije se često kombiniraju s ostalim tretmanima, i „upotpunjuju" tretmane zbog svog specifičnog djelovanja na rehidraciju kože i postiznaje površinske napetosti kože. Postoje protokoli propisani od različitih proizvođa proizvoda za mezoterapiju, no iskusan dermatolog će protokle individualno odrediti.

Mezoterapija se kombinira s BOTOX tretmanima, tretmanima popunjavanja bora hijaluronom,  u kombinaciji s frakcijskom radiofrekvencijom, karboksiterapijom, mikrodermoabrazijom i mezoterapijom kože kisikom .

Mezoterapija je metoda koja  je sigurna,  jer datira od 1952. godine, i koristi se u cijelom svijetu. Mora biti provođena od strane liječnika, u ordinacijama,  po protokolima antisepse, jer ukoliko se provodi na mjestima gdje se ne može postupati po ovim protokolima, postoji mogućnosti infekcije kože.

Mezoterapija se provodi kao  jedan od tretmana bora i vraćanja napetosti i sjaja kože, no bitnija uloga je u pravovremenim tretmanima kože koja još nije razvila znakove starenja, s ciljem održavanja njezine svježine i usporavanja razvoja simtpoma starenja kože, tako da savjejtuejm provoditi već iznad 25 godine života kao preventivni anti age tretman, a ranije se može provoditi  ukoliko tip kože to zahtijeva, odnsono provoditi u sklopu tretmana ožiljaka uključujući ožiljaka od akni i u terapije strija.

 

Dr.Ivana Nola

Poliklinika Nola

Folnegovićeva 1c, 10000 Zagreb

Facebook: Poliklinika Nola

Objavljeno: 07.12.2012. u 12:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p