FILM I TEATAR

5 božićnih filmskih klasika na koje ste možda zaboravili!

Božićni filmovi kojima se uvijek rado vraćamo!

Kada netko spomene božićni klasik, sigurni smo da odmah pomislite na Macaulay Culkina u ulozi malog Kevina iz filma ''Home alone''- filma koji se već tradicionalno svake godine prikazuje na televizijskom programu. I iako se moramo složiti da se doista radi o kultnom filmu, ovoga puta smo se odlučili fokusirati na one naslove koji se rijetko nađu na televizijskom repertoraru, a za koje smo sigurni da će vas vratiti u neko starije, ljepše doba.

Razmaženi novitetima filmskog svijeta koji dolaze svakodnevno, a koji su dostupniji nego ikada, svaki prosinac s nestrpljenjem iščekujemo nove filmove božićne tematike, pritom zaboravljajući na one neponovljive, kultne filmove koji su teško nadmašivi. Zato smo izdvojili pet filmova koji su obilježili vrijeme u kojemu su nastali, a koji i danas oduševljavaju novu, ali i onu staru publiku.

It's A Wonderful Life (1946.)

Ovaj crno bijeli klasik s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi zasnovan je na romanu američkog književnika Phillipa Van Doren Sterna, a radi se o poslovnom čovjeku koji, zbog brojnih životnih nedaća u kojima se našao, odluči počiniti samoubojstvo na sam Badnjak. U tom trenutku pojavljuje se njegov anđeo čuvar koji mu odluči prikazati kako bi izgledao svijet da ga zaista nema. Ova topla priča i danas osvaja srca gledatelja diljem svijeta, a američki institut uvrstio ga je među 100 najboljih filmova ikad snimljenih. Film je nastao u režiji Franka Capre, a službeno je i jedan od najemitiranijih filmova svih vremena!

Miracle On The 34 Street (1994.)

Iako je originalna verzija filma Čudo u 34. ulici nastala 1947. godine, prerada ovog legendarnog božićnog naslova u produkciji Johna Hughesa događaje je smjestila u moderna vremena i ujedno stvorila novi filmski klasik kojemu se uvijek rado vraćamo, a posebice u božićno vrijeme. Glavna junakinja filma je šestogodišnja djevojčica Susan koja ne vjeruje u djeda Božićnjaka sve dok ne upozna simpatičnog starčića koji se zaposli u trgovačkom centru baš kao djed Božićnjak i tako uveseljava svu djecu, osim male Susan, koju je u filmu utjelovila simpatična Mara Wilson. Ovaj nostalgičan i sentimentalan film priča je o važnoj ulozi koju dječja mašta i naivnost imaju spram ciničnosti opasnog svijeta odraslih.

Polar Express (2004.)

Ovaj animirani pustolovni film zajednički je projekt legendarnog Toma Hanksa i redatelja Roberta Zemeckisa koji je nominiran za čak tri Oskara. Riječ je o veličanstvenoj i dirljivoj ekranizaciji istoimene slikovnice Chrisa Van Allsburga, a radi se o dječaku koji na Badnjak ugleda misteriozni vlak koji vozi prema Sjevernom polu. Nakon što ga kondukter pozove u vlak, dječak se uplašeno pridružuje nekolicini druge djece i zajedno kreću na put posjetiti djeda Božićnjaka, ne znajući da je pred njima najuzbudljivija noć života. Film je napravljen s budžetom od čak 165 milijuna dolara, što je tada bila rekordna svota namijenjena produkciji animiranog filma ikada. Kasnije je uvršten u Guinnesovu knjigu rekorda kao prvi film koji je u potpunosti digitaliziran.

Surviving Christmas (2004.)

Simpatična i pomalo bizarna komedija redatelja Mikea Mitchella priča je o muškarcu koji, potpuno usamljen u blagdansko vrijeme, odluči otići u svoj rodni kraj i kuću u koju je odrastao, a u kojoj sada živi potpuno druga obitelj. Drew, kojega je utjelovio Ben Affleck, ponudi novac obitelji uz zamolbu da provede Božić s njima. Cijela se priča vrlo brzo pretvori u humoristični splet okolnosti, a kada se u cijelu situacija umiješa i ljubav, filmom u potpunosti prevlada idilično obiteljsko ozračje.

The Dog Who Saved Christmas (2009.)

Novi član obitelji Banister, labrador Zeus, mnogo je zaigraniji i nestašniji pas od onoga kakvoga su Banisteri očekivali. No, kada dva provalnika odluče opljačkati obiteljsku kuću, Zeus iskoristi priliku i učini sve kako bi se dokazao svojoj obitelji. Film je nastao u režiji Michaela Feifera, a 2009. godine bio je uvjerljivo najgledaniji božićni film. Ova priča zasigurno će oduševiti ljubitelje životinja, ali i ljubitelje priče o Kevinu McCallisteru i robijašima iz dobro znanog božićnog klasika ''Sam u kući''!

Foto: unsplash
Objavljeno: 02.12.2019. u 15:36
Tagovi: Božić, film

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p